Заветчани се организират за гражданско неподчинение заради лошите пътища

С пълно единодушие на заседанието си през седмицата Общинският съвет в Завет на свое заседание с пълно мнозинство прие декларация за несъгласие с бездействието на изпълнителната власт в лицето на Агенция пътна инфраструктура за републиканския път Просторно-Побит камък-Завет-Веселец, който свързва общината с областния център Разград.

„В случай, че органите, от които зависи привеждането му в годно състояние за  нормална експлоатация, не се съобразят с нашата позиция и искане, заявяваме, че обществеността на община Завет ще инициира граждански инициативи за защита на конституционните си права, в това число и гражданско неподчинение“, се казва декларацията.

С гласуваната докладна по проблема ОбС в Завет се възлага на кмета Ахтер Велиев да отправи питане до областния управител Гюнай Хюсмен, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция пътна инфраструктура: „Кога ще започне ремонта на Републикански път ІІІ-4902?“.

Проблемът има вече неколкогодишна история. През април 2016 г. кметът на Завет поиска официално от министъра на регионалното развитие и благоустройството  Лиляна Павлова спешно пари за неотложен ремонт на пътя към Разград.

„Отсечката е с дължина 28.8 км и изпълнява изключително важна роля за населението на общината, защото е единствената пътна връзка Разград“, се казваше в писмото.

Кметът бе категоричен, че от години за този път не се полагат грижи, неблагоприятните метеорологични условия са го разрушили почти напълно, а на места липсват даже и банкетите.

Седмица преди това писмо до министър Павлова, жители на Завет учредиха инициативен комитет и организираха събиране на подписка за асфалтирането на пътя.

И обещаха, ако съответните държавни институции на територията на областта и в столицата ни им обърнат внимание, да последват блокади на пътя за Разград.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.