Ето 5 инвестиционни навика, които да придобиете през 2022 г.

Новата година е време, в което много хора си поставят цели за следващите месеци. Това е и идеалното време да си създадете разумни навици, които ще Ви бъдат от полза не само през следващата година, но вероятно и до края на живота.

Новата година е време, в което много хора си поставят цели за следващите месеци. Това е и идеалното време да си създадете разумни навици, които ще Ви бъдат от полза не само през следващата година, но вероятно и до края на живота.

За да ви помогнем в инвестиционното ви пътешествие, разговаряхме с двама експерти, за да обсъдим какво може да подобрите през 2022. От поставянето на конкретни цели до диверсифицирането на портфейла ви и фокусирането върху дългосрочната перспектива, получаването на знания как да купувате акции и да използвате bitcoin era – тези навици могат да ви помогнат да постигнете краткосрочните и дългосрочните си финансови амбиции.

 

Имайте план

Един от най-важните аспекти на инвестирането е поставянето на конкретни финансови цели и след това въвеждането на план за постигането им.

Вземете например пенсионирането. Когато сте си поставили цел на каква възраст искате да се пенсионирате и колко искате да имате на разположение, за да харчите всяка година при пенсиониране, можете да разберете сумата, с която ще се нуждаете за комфортен живот, както и колко трябва да инвестирате на месец, за да постигнете тази крайна цел. Същата концепция може да се използва, за да разберете колко трябва да спестявате месечно.

Когато става въпрос за инвестиране, започнете с мисълта за бъдещето. Познаването на краткосрочните и дългосрочните ви финансови цели може да ви помогне да създадете и да се придържате към финансов план и да ви помогне да изградите диверсифицирано портфолио, който е подходящ за вас.

 

Спестяване на по-висок процент от доходите

Няма твърдо и бързо правило за това какъв процент от дохода си трябва да инвестирате. Не забравяйте, че той, зависи от годишния ви доход, възрастта ви днес, възрастта, на която планирате да се пенсионирате, и желания годишен след пенсионирането.

 

Диверсифицирайте инвестициите си

Ако изобщо сте запознати с инвестирането, вероятно сте чували съвета да диверсифицирате покупките си. Но какво всъщност означава това?

Диверсификацията е, когато сте разпределили парите си между много различни инвестиции. Например, вместо това да е само в акции, имате пари и в облигации, пари в брой и евентуално в алтернативни активи. Също така вместо да инвестирате само в акции от една компания или сектор, сте инвестирали в много компании от различни сектори.

Целта е да се предотврати възможността някое отделно притежание да направи или да разруши финансовия ви успех, тъй като концентрираните позиции могат да засилят волатилността.

В днешно време е доста разпространена възможността за закупуване на частични акции – ETF-и. Така че дори да не разполагате с много пари за инвестиране, можете да се докоснете до световните пазари на акции и облигации.

 

Ограничете риска си

Инвестирането по своята същност е рисково. В случая с фондовия пазар рискувате да загубите пари, когато определена компания, сектор или целият пазар се понижи. Дори така наречените сигурни инвестиции като пари в брой и държавни облигации носят известен риск. В този случай сте изправени пред опасността активите ви да не са в крак с инфлацията, което означава, че парите ви губят стойност.

За щастие, има много начини, по които вие като инвеститор можете да намалите риска на портфейла си. Една от най-важните тактики е, както вече обсъдихме, разпределянето на портфейла ви. Но също така е важно да бъдете предпазливи по отношение на това какво добавяте към него на първо място.

През последните няколко години криптовалутите и стратегиите за дневна търговия бяха в центъра на общественото внимание, което накара много инвеститори да се запитат дали трябва да ги добавят към портфейлите си. За съжаление, тези видове инвестиции могат да бъдат силно спекулативни и да приличат повече на хазарт, отколкото на дългосрочно инвестиране.

Това не означава, че не можете да ги включите в портфейла си, според финансовите експерти.

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.