ЕС разреши свободното движение на ваксинирани граждани

Гражданите на държави от Европейския съюз, които са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването, ще могат да се движат свободно в рамките на блока. Това съобщи в Туитър португалското председателство на ЕС.

Съответното предложение на Европейската комисия беше одобрено от постоянните представители на 27-те страни от ЕС.

“Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение”, се казва в изявление на председателството.

Освен това властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Както бе обявено по-рано от ръководството на Съюза, от средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която постепенно ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционният сезон.

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от Европейския съюз да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, които са ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.