Елка НЕДЕЛЧЕВА: Честността е най-добрата политика

След години успешна кариера в местната власт, в сферата на образованието и политиката,сега се готвите да влезете  в Народното събрание. Какво очаквате да постигнете там?

И в Народното събрание ще работя по начина, по който съм работила досега –  с отговорност, професионално отношение към законотворчеството, силна и постоянна връзка с хората от Разградска област на основата на почтеност и висок морал. Приех голямата отговорност да водя кандидатската листа на БСП за България в Разградски регион, защото смятам, че в този момент  БСП  трябва да изпрати в парламента местни хора. Предстоят важни събития и е нужна политическа мъдрост, способност да се анализират парламентарните процеси и да се вземат смели решения в интерес на българските граждани. Именно в такива моменти връзката с местните хора и познаването на местните условия и потребности са много важни.

Два мандата съм председател на групата съветници в Разградския местен парламент. Натрупаният през годините опит и създадените връзки с хората ще бъдат полезни в работата ми в парламента. Привърженик съм на здравия разум в политиката, на дебата, на силата на аргументите. Крясъците, манипулациите и  нагаждачеството са ми чужди. Може би някои от нашите съграждани си спомнят Обществения форум, който Община Разград създаде преди години с швейцарско финансиране. С широкото участие на гражданите, на обществени организации и експерти, постигнахме добри резултати за развитието на Разград. Този модел на работа ще прилагам и занапред в работата си както в парламента, така и извън него. Така че в мое лице нашите съграждани ще имат един последователен, верен на принципите на лявата идея застъпник на техните интереси.

Какви конкретни ангажименти поемате пред гражданите по време на срещите си с тях?

На срещите съм честна с хората и веднага казвам кое може и в какъв срок да изпълни един народен представител и кое не е в неговите правомощия. Някои от поставените ми задачи, свързани с местни проблеми, вече изпълних. Имам ясни виждания какво е необходимо и какво е възможно да се направи за нашия регион. Не обичам да използвам обещанията в бъдеще време – много хора и доста партии ни излъгаха с това „ще“. Мисля, че БСП за България се различава до голяма степен в това отношение. Когато кажем „ще“, ние правим всичко възможно да изпълним казаното. В местното управление категорично сме доказали това.

Преди всичко смятам, че е важно да участваме активно в окончателното отстраняване на ГЕРБ от властта и в последващите действия за изграждане на нови механизми, принципи и структури в управлението на държавата. Няма да е лесно – в обществото битува нагласата „Искаме друго и други!“. Никой обаче не формулира какво е това „друго“. А сред тези, които се самопредлагат като „други“, има доста познати политически номади. На такава основа държавата не може нито да се управлява, нито да се развива.

Без колебание мога да кажа, че партията, която редовно поставя в центъра на своите програми регионалната политика, е БСП. През 2013 г. наше правителство създаде Фонд от 500 млн. лв. за развитие на регионите. Тогава областта получи над 16 млн. лв. за инвестиции. Контрастът е видим. В началото на годината правителството на ГЕРБ подхвърли мизерните 500 хил. лв. за Разград, на фона на милионите, раздадени в управлявани от ГЕРБ общини.

В нашата програма за новия парламентарен мандат се предвижда създаването на Национален фонд за сближаване на регионите. Целта на този фонд е в рамките на няколко години да се скъси значителната дистанция в размера на инвестициите, качеството на живот и перспективите за развитие между няколкото големи града и останалата част от страната. Имам богат опит в разработването и спечелването на проекти, финансирани от европейски и национални фондове, така че несъмнено ще съм полезна за привличането на инвестиции  в общините от областта. Мисля, че и бизнесът в региона има още по-добър потенциал за нови идеи и предприемачество.

Възможности за значителен напредък има и в хуманитарната сфера. Работя в   образованието и намирам за нетърпима ситуацията областта да заема последните места по резултати от обучението. Безспорно образованието трябва да се издигне на ново ниво, но освен това то трябва да бъде и реформирано така, че да отговаря на местните потребности на пазара на труда. Това е добра мярка да задържим младите хора тук, да им дадем перспектива за добра работа и кариерно развитие. Важно е да намерим общ език и база за съвместни действия с останалите избрани от областта депутати. Определено смятам, че има време и място за политическо противопоставяне, но също така – и за съвместни  действия и усилия.

Какви основни послания искате да отправите към хората от Лудогорието?

Първо искам да подчертая, че на тези избори БСП за България се явява с много силна кандидатска листа. Не подценявам кандидатите от останалите партии, там също има добри попадения, но нашата листа съчетава хора от три поколения, успешно реализирани на професионалното си поприще. За тях политиката не е поминък, а отговорност към обществото. Сред нас е и представител на друга лява партия – АБВ – доказателство, че когато е в полза на България, левицата може да гради мостове и да намира общ политически език и съмишленици.

Второ, важно е всички да положат усилия и да отидат да гласуват – с повече разум да направят информиран и обоснован избор. Да не се подават на натиск, зависимости и стимули. Да гласуват свободно и по съвест. Да не овластяват  хора, от които после пропищяваме всички. Парламентът трябва да бъде светая светих на българската държавност и всички трябва да разберат, че причините за успеха или неуспеха  на  страната, обществото и персонално на всеки един от нас се пораждат именно от неговата работа. Не от човек, подхвърлящ наляво и надясно пари от отворения прозорец на автомобил, нито от нов месия и намръщени персони с претенции за уникалност. А само и единствено от парламента, който определя правилата и избира хората на важните длъжности в държавата.

И последно, никога не забравям думите на един велик човек и държавник –  Чърчил. Честността е най-добрата политика.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

One Reply to “Елка НЕДЕЛЧЕВА: Честността е най-добрата политика”

  1. Много се радвам, че засегнахте образованието, защото именно по време на сегашния ви управленски мандат се въведе районирането на училищата и сега един куп млади семейства се чудим как да наемаме квартири, за да ни приемат в желаните училища. Ако това ви е началото на реформата – значи нищо добро да не очакваме !
    А няма да коментирам, че желанието ви да задържите младите е просто смехотворно – хората от 20 години са възмутени как едни пенсионери са на вечна служба в общината, а сега вземат и заплата и пенсия.
    Изобщо всичко, което сте показали до сега като маниер на управление, отношение към хората и самочувствие е показно нагло, лицемерно и показва липса за желание за промяна и липса на толерантност.
    И не ми цитирайте Чърчил, защото при вас истината винаги е друга!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.