Европейският шампион на троен скок Лъчезар Вълчев е начело и на спортната десетка на областта

Спортистът на Община Разград – лекоатлетът Лъчезар Вълчев, бе избран и за най-добър спортист на областта за 2022.

Изборът по традиция бе направен след номинации от общините в областта. В гласуването, освен членовете на комисията, участваха и местни журналисти, които отразяват спортни теми.

След прилагане на така регламентираната методика, Лъчезар Вълчев от клуба по лека атлетика „Лудогорец” – Разград събра най-много  точки и оглави десетката. През тази година той спечели І място на троен скок на Европейско първенство в Йерусалим във възрастова група юноши до 18 години (постижение – 15,76 м.). Лъчо е и балкански шампион на същата дисциплина от първенството в Денизли,  Турция, както и републикански шампион, но във възрастова група юноши до 20 години (постижение – 14,85 м.).

Втора е Фатме Шабан, състезател по борба на клуб „Лютфи Ахмедов” – Разград. Тя е републиканска шампионка при жените в категория 59 кг и бронзова медалистка от Европейско първенство за девойки до 21 години в същата категория. През годината има спечелени общо осем златни, един сребърен и един бронзов медал.

На трето място е класиран футболистът на ПФК „Лудогорец“ Кирил Десподов. С фланелката на Орлите той достигна до груповата фаза на Европейския футболен турнир Лига Европа – сезон 2021-2022 г. и до 1/16 финал в турнира за Лигата на конференциите. Десподов стана шампион на Първа професионална футболна лига за сезон 2021 – 2022 г. и имаше силни изяви с националната фланелка.

Десетката се допълва от състезателя по борба Орлин Асенов, от колоездача Мирослав Минчев, от състезателя по карате Ениз Алиосман, от бореца Алекс Алексиев, Джем Мехмед, също състезател по борба, от хандбалиста Дарио Тодоров и Юркие Ферад, състезател по борба.

Отбор на 2022 е представителният тим на ПФК „Лудогорец“. Орлите достигнаха до груповата фаза на Европейски футболен турнир Лига Европа – сезон 2021-2022 г. и до 1/16 финал в турнира за Лигата на конференциите. Станаха шампиони и на Първа професионална футболна лига за сезон 2021 – 2022 г. за 11-ти път.

Най-перспективен млад състезател е лекоатлетката Каролина Иванчовска от СКЛА „Лудогорец“.

Треньор на годината е Красен Цонев от СКЛА „Лудогорец“, наставник на спортиста на годината Лъчезар Вълчев и на най-перспективния млад състезател Каролина Иванчовска.

За изминаващата 2022 г. са присъдени и 5 специални награди. Какви са те и кои са техните носители ще бъде обявено на церемонията за награждаването на 20 декември, от 15 часа във фоайето на областната администрация.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.