Европа вече не е най-доброто място за живеене

Заради пандемията Европа е вече не е в челото на класацията на сп. “Икономист” за най-добрите за живеене градове.

Австралия, Япония и Нова Зеландия, които предприеха бързи мерки за ограничаване на COVID-19 са излезли напред, съобщава “Франс прес”, цитирана от БТА.

Новозенландският Окланд заема първото място, следван от Осака (Япония), Аделейд (Австралия), Токио (Япония) и Уелингтън (Нова Зеландия).

“Шест от десетте най-добри града в проучването от март 2021 г. са в Нова Зеландия или Австралия, където строгият граничен контрол позволи на жителите да живеят сравнително нормален живот”, заявиха авторите на изследването.

Окланд се е изкачил на върха на класацията благодарение на успешния си подход за овладяване на пандемията, който е позволил на обществото да остане отворено. Затова градът отчита по-добри резултати в областта на образованието, културата и околната среда, се казва в мотивите на тазгодишното подреждане.

В първата десетка от Европа се класират само Цюрих и Женева, които заемат седмо и осмо място. Виена, която бе сочена за най-привлекателен град за живеене между 2018 и 2020 г., е слязла чак на 12-о място, а германският Хамбург слязъл с 34 места до 47-а позиция.

Проучването изтъква и нарасналия натиск върху болничните ресурси в по-голямата част от германските и френските градове, както и рестрикциите за движение и събирания, които са ограничили културния живот.

Дамаск си остава градът, в който животът е най-труден заради гражданската война.

Dnevnik.bg

Оукланд е най-добрият град за живеене през 2021 г.

Hits: 3

One Reply to “    Европа вече не е най-доброто място за живеене”

  1. България, която и по принцип си е добро място за живеене, ще става все повече притегателен център както за българите в чужбина, така и за различни чужденци. Тук има жизнено и жилищно пространство, пустеещи земеделски земи, прекрасни и разнообразни рекреационни условия и добри възможности за успешен бизнес в перспектива, след отстраняването на някои излишни административни спънки за развитието му. Това естествено няма да стане от днес за утре, но за период от 10 години вече ще е видимо. В развитите западноевропейски държави e силно пренаселено, вкл. от всякакви чужденци, доходите и там за хората без много висока квалификация отдавна не са така притегателни. Тук почти всяко семейство има по две собствени жилища-основно и вила или селска къща. Средностатистическият западноевропеец не притежава такава жилищна площ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.