Еврокомисията е притеснена от корупцията в България, твърди “Ройтерс”

Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС изразява притеснение за преследването на корупцията България и още 5 държави от съюза, съобщи “Ройтерс”.

Според документ, който агенцията е видяла преди официалното разпространяване на доклада по-късно днес, това са Унгария, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта.

Обхващащият 27-те страни членки текст определя кризата, предизвикана от коронавируса, като “стрес тест за стабилността на върховенството на закона”, защото част от ограничителни мерки, въведени от държавите, са отишли твърде далеч.

“Когато извънредните правомощия отслабват взаимния контрол и баланса между взимащите решения, важността на проверката на тези решения от медиите и гражданското общество става още по-голяма. Но в определени страни членки медиите и гражданското общество бяха изправени пред нови препятствия.”

В доклада не са пестени критики и на страни като Германия и Австрия, където се критикува правото на правителството да дава инструкции на прокурорите. Предизвикателствата към медиите и независимостта на правораздаването са ключови рискове за придържането към демократичните стандарти, се казвало още в текста.

България е посочена и сред страните, за които е изразена загриженост по повод отслабващата независимост на правосъдната система. Това са още Полша, Унгария, Румъния, Хърватия и Словакия.

“От 2015 г. насам правосъдните реформи в Полша са голям източник на спорове и противоречия”, а Унгария е сред държавите, в които “посоката на промените предизвиква сериозна тревога за последиците от реформите върху независимостта на правораздаването”.

Брюкселското издание “Политико” пише преди одобряването днес на доклада от Европейската комисия, че в него се говори за страни, в които върховенството на правото е изправено пред “сериозни предизвикателства”. България, Румъния, Хърватия и Словакия са изрично посочени в тази група държави.

Еврокомисар Вера Йоурова казва пред “Политико”: “Израснала съм в комунистическа Чехословакия и знам какво е да живееш в страна без върховенство на макона. ЕС беше създаден и като противоотрова на тези авторитарни тенденции, а Комисията има важна роля в този процес. Върховенството на закона не е за това дали се десен или ляв, а за това дали си прав или грешиш.”

България (заедно с Унгария, Испания, Хърватия и Словения) е сред страните, в които са особено тревожни заплахите срещу журналистите, твърди още “Политико”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.