Д-р Никола Досев – лектор на международен конгрес на репродукция на домашните животни в Белград

РАЗГРАДСКИЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР БЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ В ПРЕСТИЖНИЯ НАУЧЕН ФОРУМ

Д-р Никола Досев бе лектор на тридневен международен конгрес на репродукция на домашните животни в Белград, организиран от Ветеринарния факултет на Университета в сръбската столица.

В престижния форум лектори имаше още от домакините, Словения и Хърватия. Д-р Никола Досев бе единственият представител на България на конгреса. Посветените във професионалните занимания на разградския ветеринарен лекар знаят за неговия интерес и успехи в „ин виво“ оплождането. Поканата за участие е персонална от организаторите и спонсорите, заради богатата му практика по темата.

В Белград д-р Досев изнесе лекцията: „Практически опит с използване на хормони в репродукцията при едри преживни животни – овсинг и пресинг схеми“.

В изложението, придружено с видео, много графики и таблици, той представи как се работи тук, резултатите от тези дейности, успехите, както трудностите и грешките.

Дискусията след това като уебсеминар с участници от различни държави продължи повече от час.

След конгреса д-р Досев получи за себе си и за екипа, с който работи, покана от доц. Милан Малетич да се включат в неговия авторски труд „Дабъл овсинг схеми при осеменяване на крави“, който да бъде разпространен в Сърбия и България.

Оценката на д-р Досев за колегите му в Сърбия е, че те са доста напред с мрежата от частни лаборатории за ембриотрансфер „ин витро“. Докато в България акцентът е в ембриотрансфера „ин виво“.

Постигната е и договорка за разменно гостуване за по една седмица в Чачак и в Разград. Датите за това ще бъдат уточнявани допълнително, заради динамичната обстановка с COVID-19.

/e-Razgrad/

Hits: 90

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.