Д-р Александър СИМИДЧИЕВ: Без работеща икономика здравеопазването изостава

СРЕД НАШИТЕ АНГАЖИМЕНТИ Е ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПОЧАСОВА ЛЕКАРСКА СТАВКА И ПРОДЪЛЖАВАЩО МЕДИЦИНСКО ОБУЧЕНИЕ, ОБЯВИ В РАЗГРАД ПУЛМОЛОГЪТ

По покана на водача на листата на „Демократична България“ в Разград за изборите на 2 октомври Ивайло Мирчев колегата му в Шумен д-р Александър Симидчиев имаше среща в столицата на Лудогорието с лекари и медицински специалисти.

„Реформата в здравеопазването се прави без да се спира двигателят, както е при автомонтьорите. Което значи, да внимаваме да не засегнем добре работещите части, които и без това тук и сега не са много. Един от ключовите компоненти, който все още работи, е кадровият състав. Българските лекари са средно над 50-годишна възраст, което е ужасно, защото младите колеги се специализират и изчезват някъде навън“, започна със стряскаща статистика д-р Александър Симидчиев.

Според проучване на съсловната организация  40% от младите специалисти заминават  заради парите, но 60 на сто – заради невъзможност да се учат, невъзможност да се развиват кариерно. „Това е истинският, това е големият проблем“, посочи д-р Симидчиев и заяви, че ангажимент на Лекарския съюз са две неща. Първото – подобно на архитектите и юристите лекарите да имат минимална почасова ставка. И тогава изчисленията за пътеки или за каквото и да е друго ще имат минимум, под който не може да се слиза.

Второто е периодът на удвояване на медицинската информация: в края на ХХ век това ставало веднъж на 10 години, а сега – на всеки 60 дни. „Дори в нашата собствена специалност това няма как да се филтрира, ако нямаме читава система за продължаващо медицинско обучение“, категоричен бе пулмологът.

„Обаче ние с четири парламента за година и половина можем да кандидатстваме за „Гинес“. Това е един класически случай как един принципно фундаментален демократичен принцип – принципът на изборността, се превръща в своя антипод, в тотално извратена обратна част. Където едни устойчиви котараци на три-четири месеца си сменят мишоците, с които играят“, със завидно чувство за хумор обрисува политическата ситуация  у нас д-р Симидчиев.

Той представи и анализ по региони по данни на Националния статистически институт и Националния център по опазване на общественото здраве. От тях е видно, че общопрактикуващите лекари в Лудогорието са по-натоварени от колегите си в другите части на страната – средно по 2300 пациенти. Практиката показвала, че добро обгрижване на пациентите може да има, ако те са под 2000. Лекарите в Разградско са 297, което не е най-малко в национален мащаб. Областта обаче е последна по брой зъболекари, а това според него води и до по-високия ръст на сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Симидчиев посочи и приоритетите в програмата на „Демократична България“ в сферата на здравеопазването. Детайлно те може да бъдат видени ТУК.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.