Държавата ще финансира преустройството на жилищни сгради за хора с увреждания

Днес Националният съвет за хора с увреждания ще обсъди проект за програма, по която собственици на жилищни сгради ще получат финансова помощ да монтират рампи и асансьори за хора с увреждания.

Ако тя бъде приета, ще заработи в близко бъдеще, съобщи в интервю за Би Ти Ви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.
На подпомагане ще имат право живеещите в сгради, в които има собственици с над 90% загуба на трудоспособност. Започваме с физическите и юридическите лица по Закона за управление на етажната собственост, уточни министърът, който подчерта, че това се прави за пръв път. Идеята е жилищните кооперации да кандидатстват с инвестиционни проекти за строително-монтажни работи за платформи и асансьори. Друг компонент от програмата пък ще покрива разходите на хората с увреждания за приспособяване на автомобилите им.
Общата стойност на едно проектно предложение може да бъде между 12 хил. и 100 хил. лв. с ДДС според публикуваните за обществено обсъждане документи.
Петков напомни, че на 13 август изтича срокът, в който работодателите могат да кандидатстват о финансиране на преоборудването на работните места за достъп на хора с увреждания. За тази година бюджетът за тях е 4.4 млн. лв.
Петков съобщи, че след промените в нормативната уредба 124 хил. души с увреждания са преминали индивидуална оценка на нуждите си, а 9500 са заявили необходимост от лична помощ. Имащите право на лична помощ за първите 2 г. по закона са около 80 хил. души, а около 24 хил. ползват услуга личен социален асистент, каза министърът. Той препоръча на непреминалите индивидуална оценка да го направят до края на годината, за да продължат да ползват услугата и догодина по новите правила.
Министърът припомни, че с промените в законодателството хората сами ще решават дали да получават парична подкрепа или услугата “личен асистент” като участват във финансирането. Лични асистенти могат да са хора от семейния кръг на човека с увреждане, да са пенсионери или да работят на трудов договор другаде. Единственото ограничение е да не са осъждани за умишлено престъпление или за домашно насилие и да не са под запрещение.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.