Древност и съвременност във втората Бяла нощ в Абритус

Древност и съвременност си дадоха среща във втората от двете „Белите нощи на Разград – фестивалът на материалното и нематериалното културно наследство.

До полунощ гости и участници разглеждаха две уникални експозиции от различни епохи подредени от специалистите от РИМ – Разград в залите на Интерактивния музей. На първия етаж е скелетът на наш „съгражданин“ на 7000 години – от времето на каменно-медната епоха. Останките му са открити през 2016 г. в село Каменово при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от НАИМ при БАН, РИМ – Русе и РИМ – Разград. Тялото е на мъж, силно свит наляво в ембрионална поза, с глава на североизток, държи в ръцете си бойна каменна брадва. В гроба е намерен и спондилус – мида, използвана преди хилядолетия за изработка на накити. При разкопките е изваден във вида, в който е намерен. Целият гроб, досега е съхраняван в Каменово, за пръв път бе представен пред посетителите на музея в Разград. Новината  е, че скелетът ще остане завинаги в експозицията на Регионалния исторически музей в Разград.

На втория етаж на Интерактивния музей посетителите се пренасяха в тракийско време – пред петте сребърни предмета с позлата от Боровското съкровище, собственост на РИМ-Русе. Тракийското съкровище включва три ритона, каничка-ритон и разлата купа, датирани от IV в.пр.н.е.

А сред величествените колони и стени на древноримския Абритус“ бе връчена първата награда от новоучредения конкурс за драматургия „Антон Страшимиров”, организиран от Община Разград и Съюза на българските писатели. Председателят на СБА Боян Ангелов поздрави Община Разград за съпричастността към идеята да се тачи и помни името на един от създателите на модерната българска драма, останал в златните страници на българската литература.

Наградата – плакет, грамота и парична награда от 5000 лева отиде при писателя Банко Банков – автор на множество романи, сборници с разкази и драматургични текстове. Миналата година е носител на Наградата за драматургия на Съюза на българските писатели. Проф. Банко Банков е професор е преподавател във Висшия строителен институт.

Наградата му бе връчена от зам.-кмета Добрин Добрев, който изрази удовлетворението на ръководството на Община Разград, че е положено началото на нов конкурс, изпълнен със съдържание и смисъл. Добрин Добрев допълни, че се надява конкурсът ще стане традиционен, а творбите, обявени за победители, ще се играят на разградска сцена. По думите му, това е най-достойният начин да се пази и почита името на един родолюбец, талантлив драматург и  истински българин, какъвто е бил Антон Страшимиров.

Първият лауреат на наградата „Антон Страшимиров” Банко Банков оцени високо инициативата на организаторите на конкурса да преподчертаят ролята на Страшимиров като талантлив писател. „Тя запълва празнина между театралите и писателите в България, която може да бъде преодоляна с взаимно разбиране и подаване на ръка”, Банко Банков.

Както предвижда условието на конкурса, още на сцената Банко Банков връчи творбата си „Недописана страница” на директора на Театрално-музикален център – Разград Таня Карбова. Тя пое ангажимент пиесата да бъде поставена на разградска сцена догодина. Карбова съобщи, че през тази година разградският театър ще отбележи 75-а годишнина от създаването си. Това ще стане през октомври с театрални празници, които ще бъдат открити със „Свекърва” на Антон Страшимиров.

След церемонията, на сцената във вила Урбана“ момичетата от Градския мажоретен състав към Центъра за работа с деца откриха вечерния спектакъл със свое изпълнение със светещи пойове. След тях с вихрени български танци на Ансамбъл „Чинари” представиха танцовия спектакъл „Мистичен ритъм”. След финала му танцьорите увлякоха многобройната  публика в кръшно и многокато българско хоро

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.