Добрин ДОБРЕВ за проблема с неприятните миризми: Когато сме заедно – гражданите и общинското ръководство, гласът ни се чува много по-силно от институциите, които могат да го решат

СЪВЕТИТЕ НА ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ КЪМ ОБЩИНАТА ИЗДАВАТ НЕРАЗБИРАНЕ НА ПРОБЛЕМА, СМЯТА ЗАМ.-КМЕТЪТ

Зам.-кметът и изпълняващ функциите кмет на Община Разград Добрин Добрев изрази днес на пресконференция позицията на местната управа във връзка с неприятните миризми в града и по повод коментари и събития, свързани с разрешаването на проблема. В изявлението си той призова гражданите и кметската управа заедно да търсят решение, като предложи и две конкретни стъпки.

Ето пълния текст на изявлението:
„На сесия на Общинския съвет ми бяха зададени въпроси относно посещение на представители на централните институции по казуса с въздуха в Разград. Беше разгледана и докладна записка с искане за въвеждане на бедствено положение. Освен това областният управител излезе с позиция относно мерки за справяне с проблема с миризмите в Разград. По тези въпроси искам да изразя позицията на Община Разград.
Относно проверката на 25.08.2023 г. искам да ви уведомя, че зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, заедно с екип на министерството, Басейнова дирекция и РИОСВ – Русе посетиха Разград за извършване на спонтанни проверки, преглед на коритото на реката и вземане на проби от водата в р. Бели Лом. В проверката от общината взехме участие аз, зам.-кметът Мирослав Грънчаров и Недим Тахиров – началник отдел „Опазване на околната среда“ в Общината. Обходихме коритото в протежение от с. Пороище до с. Дряновец. Установено бе бяло течение по реката, което в течение на проверката се загуби. Бяха взети проби от няколко места по поречието с цел локализиране на източника на проблема. Проверяващите изразиха съмнение, че източникът на замърсяване не е само от битов характер. След проверките съм изпратил писма до тези институции да ми бъдат изпратени всички протоколи, резултати от анализ на проби, както и снимков материал от проверките. Получих уверение от директора на РИОСВ, че до края на седмицата ще има резултат от пробите и всичко ще ни бъде изпратено своевременно.
Относно протестите на нашите съграждани. Аз подкрепям всеки един протест и всяко едно изразяване на недоволство. Протестът е важен, за да покаже на онези институции, които могат да решат проблема, колко висок е градусът на напрежение и недоволство в Разград. Провеждането му дава резултат, най-малкото защото накара държавните институции да се задействат и признаят за проблема, както и да са по-активни в намирането на източника. Аз прекрасно разбирам желанието на някои да се използва този момент за други цели. Но за мен е важно наистина да решим проблема. Защото изборите ще минат, а следващото лято пак ще мирише и пак ще си говорим за същото. Гласът и протестът на разградчани е неизмеримо по-силен от опитите на кмета и общинарите да се справят с проблем, който не е в техните компетенции. Когато сме заедно, този глас се чува много по-силно. Всички живеем в нашия град и всички имаме интерес от решаването на проблема. Виждаме по различен начин възможните решения. Моят опит и годините на битки по министерства и институции ме научиха, че решението е в две стъпки, по които трябва да действаме едновременно – граждани, Община и общински съвет. Предлагам ви следните стъпки:
1. Да направим и невъзможното, за да постигнем тази поправка на закона, с която консолидацията на ВиК сектора да стане задължителна. Само така ще модернизираме нашите съоръжения и ще ги извадим от графата „потенциален замърсител”.
2. Готов съм, заедно с организаторите на протеста, които имат достатъчно опит, да съдействам всякак – с контакти, хора, логистика, за един такъв протест пред отговорните институции да решат тези проблеми.
Относно искането за обявяване на бедствено положение искам да разберете, че това не е шега работа и изисква сериозни аргументи, за да бъде обявено. Затова съм разпратил писма до РЗИ и РИОСВ за предоставяне на данни. Ще свикаме щаба за защита при бедствия и ще участваме в извънредно заседание на комисията по околна среда към ОбС. Но не храня надежди, че обявяване на такова извънредно положение ще реши проблема ни с миризмите. По закон то е с времево ограничение 7 дни и възможно удължаване до 1 месец.
Не мога да подмина и позицията на областния управител по този проблем. Не знам как да тълкувам съветите му към Общината. Необяснимо е за мен и по-скоро си мисля, че става въпрос за неразбиране на проблема, не за неподготвеност по отношение на намиране на решения за възможностите за финансиране и правомощия по закон. Ще дам само един пример. На срещата, която той организира и домакинства стана ясно, че Оперативна програма „Околна среда“ е заделила 20 милиона лв. за изготвяне на регионални проучвания за новоконсолидирани ВиК асоциации. Тези регионални проучвания могат да се правят само от МРРБ. Общината не е допустима за финансиране по тази програма. И след като ще се съветваме, бих си позволил и аз един съвет: Председател на асоциацията по ВиК е областният управител. Представител на държавата в област Разград също е той. Дали ще премества проблема от болната на здравата глава или ще се заеме да помага за решаването на проблема предстои да видим.
В заключение искам да обявя, че жителите на града ни ще бъдат своевременно уведомявани за предприетите мерки и действия от Община Разград за справяне с проблема. Искам да обява, че Община Разград ще приема и всички сигнали на гражданите за неприятни миризми на официалните телефони и имейл на Общината, както и на телефона и имейл на отдел „Опазване на околната среда.“.
/e-Razgrad/

Hits: 17

One Reply to “Добрин ДОБРЕВ за проблема с неприятните миризми: Когато сме заедно – гражданите и общинското ръководство, гласът ни се чува много по-силно от институциите, които могат да го решат”

  1. Ама вие наистина смятате, че ремонта на Вик ще реши проблема с миризмата…? От цял град сериозно ли само управляващите не знаят от къде вони?! По-скоро оставаме с впечатление, че НЕ ЖЕЛАЕТЕ ДА РЕШИТЕ ПРОБЛЕМА… ИЛИ ЯВНО НЕ Е В КОМПЕТЕНЦИЯТА ВИ, КМЕТЕ! И – “да съдействам всякак – с контакти, хора, логистика, за един такъв протест пред отговорните институции ” – кои са тези отговорни институции? Трима заместник кмета, цяла сюрия общински съветници и на края вие не сте отговорни, а?! Че защо сте ни?! Почвате ужасно да дразните, вземете се в ръце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.