Днес е ден за предотвратяване на домовите кражби

Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN) е определила 19.06.2024 г. за общоевропейски Фокус ден за предотвратяване на домовите кражби, съобщиха от полицията.

Целевата група на тазгодишната кампания са униформените служители в Министерството на вътрешните работи, полицейските инспектори и полицаите, осъществяващи патрулно-постова дейност. Това са служителите, които са най-близко до обществото, ползват се с доверие сред хората и имат възможността да дават съвети и препоръки с цел осъществяване на по-ефективна превенция, което да доведе до намаляване на домовите кражби.

ОДМВР-Разград напомня основната информация:

–    домовете могат да бъдат допълнително защитени чрез монтирането на по-сигурни брави на вратите и по-надеждни дръжки на дограмите на прозорците;

–    вътрешните таймерни светлини също са от съществено значение за подсигуряване на домовете;

–    инсталирането на външно осветление с детектори за движение, което да осветява пространството около домовете, може да откаже потенциалните извършители на кражби;

–    оставянето на стратегическо осветление при отсъствие за по-дълъг период от време (особено през летните месени) също има възпиращ ефект, тъй като светлината ще остави впечатление, че хората са си вкъщи.

Статистиката сочи, че от началото на годината до момента на територията на ОДМВР-Разград са извършени 17 домови кражби, от които 11 са разкрити. 65% от кражбите са извършени в малките населени места на областта. Предмет на престъпленията са черни и цветни метали, ел. уреди и вещи от бита. Извършителите са предимно лица от криминалния контингент, живеещи в съответното населено място.

Униформени служители ще разпространят брошури, съдържащи съвети към гражданите за предпазване от домови кражби в жилищни входове, търговски обекти и на други обществени места. Предвидени са срещи с домоуправители, обследване на уязвими райони и набелязване на мерки, които да подобрят сигурността в средата на живеене.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.