Дискусия със земеделските стопани за „Кампания 2020“

Областният управител Гюнай Хюсмен бе гост на дискусия „Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, организирана от Министерство на земеделието, храните и горите, съвместно с Областна дирекция „Земеделие“ – Разград.
Събитието е част от информационна кампания за директни плащания 2020, организирана от земеделското министерство.
За периода 2014-2019 г. земеделските производители в област Разград са получили финансова подкрепа в размер на 435,6 млн. лева (близо 2,9 % от общите средства за страната). Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриване на срещата.
Тя посочи, че област Разград е силен зърнопроизводствен сектор – 64% от обработваемата земя е заета със зърнени /пшеница, слънчоглед и царевица/, и 28% с маслодайни култури. Близо пет пъти и половина са нараснали площите с технически култури (вкл. тютюн). Три пъти и половина са се увеличили площите със зеленчуци, с 25% – трайните насаждения.
По думите й в сектор „Животновъдство“ водещи в областта са птицевъдството и свиневъдството – ръст над 49% при птиците и 12 % при свинете. Съществено е нараснал и броят на отглежданите пчелни семейства – с близо 51 %. За кампания 2018 броят на заявените за директно подпомагане биволи се увеличава с над 12%, спрямо кампания 2014. За кампания 2018 спрямо 2014 г. по СЕПП са заявени 22 % повече площи с рапица, с 14% повече орехи.
Експерти от Министерство на земеделието, храните и горите представиха новите моменти в условията по схемите за директни плащания и подаването на заявления. На срещата се обсъдиха и предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони през 2020 г.,както и актуални въпроси по държавните помощи. Стопаните бяха запознати с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, с промени в закона за ветеринарномедицинската дейност и с преговорния процес на ниво ЕС за Общата селскостопанска политика след 2020 г.
/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.