Джо Байдън се отказа от битката за втори президентски мандат в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се бори за втори президентски мандат. Това съобщи Би Би Си.

Решението на Байдън идва в ключов момент за Демократическата партия. Това е исторически ход, който вкарва и без това бурната надпревара за Белия дом през 2024 г. в непозната територия, отбелязва АФП

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще прекрати участието си в изборите, като заяви, че “това е в най-добрия интерес на моята партия и на страната”. Това се случва четири месеца преди американците да отидат до урните, което ще доведе до раздвижване в надпреварата за Белия дом. То идва след седмици на силен натиск от страна на колегите демократи след колебливото представяне в дебатите срещу републиканеца Доналд Тръмп в края на юни.

В писмо, публикувано в профила му в социалните мрежи, той заяви, че за него е било най-голямата чест в живота му да служи като президент. “И макар че имах намерение да се кандидатирам за преизбиране, смятам, че е в най-добрия интерес на моята партия и на страната да се оттегля и да се съсредоточа единствено върху изпълнението на задълженията като президент до края на мандата ми”.

В изявлението си той заяви, че следващата седмица ще направи обръщение към нацията по този въпрос.

Президентът Байдън благодари на своя вицепрезидент Камала Харис, като заяви, че тя е “изключителен партньор”. “Позволете ми да изразя и сърдечната си благодарност към американския народ за вярата и доверието, които ми гласувахте”, се казва още в изявлението му. “Днес вярвам и винаги съм вярвал, че няма нищо, което Америка да не може да направи – когато го правим заедно. Просто трябва да помним, че ние сме Съединените американски щати.”

Миналата седмица той се върна в дома си в Делауеър, след като му беше поставена диагноза Covid-19, но в петък заяви, че очаква с нетърпение “да се върне в предизборната кампания следващата седмица”.

По-рано той заяви, че само “Всемогъщият Господ” може да го накара да се оттегли, но по-късно каза, че би обмислил да се оттегли, ако има здравословни проблеми.

Сross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.