Джипо, Христофор и Андрей ни канят отново на ритуала за хвърляне на кръста на Богоявление

На Йорданов ден миналата година, пред многокатото хоро в снега на брега на язовир „Пчелина“ тримата приятели и предприемачи: Джипо Джипов, Христофор Илиев и Андрей Андреев, си пожелаха всички пак да бъдем заедно на Богоявление.

Пожелаха си и отново са основните организатори на ритуала за хвърляне на кръста във водата на големия християнски празник. Миналата година те възкресиха след 23-годишно прекъсване отбелязването по този начин на Йордановден в Разград.

Миналата година пръв до кръста стигна 36-годишният полицай Галин Цонев
Миналата година пръв до кръста стигна 36-годишният полицай Галин Цонев

Сега отново канят разградчани и гостите на града на 6 януари /понеделник/ на плажа на язовир „Пчелина“. Всичко нужно за ритуала ще бъде готово в 11.00 часа. Ритуалното хвърляне на дървения кръст в ледените води ще се случи около 12.00 часа. Преди това ще има тържествен водоствет, поздрав към дошлите на празника ще поднесе и църковният хор към храма „Св. Николай Чудотворец“.

Кръстът е уникален, изработва го дърводелец от Ушинци, който сигурно съвсем неслучайно се казва Йордан. Кръстът ще остане за този, който го извади от водите на язовира. За победителя ще има и икона, а за всички смелчаци – и грамоти. И за всички на брега – огън, чай, греяно вино, гайда и тъпан. Приемат се и дарения – миналата година някой донесъл вино, друг – мезе. И празникът стана – там бяха над 2500 души.

Организаторите издадоха в аванс, че сред ледените блокове на 6 януари ще се гмурне и осемгодишен юнак, на когото минала година не му разрешили да го направи, защото бил още малък. Андрей обяви още един сигурен участник – негов приятел. Сънувал онази нощ, че и двамата скачат за кръста, Андрей го достигнал пръв, но го дал на приятеля си още под водата. „В това има поличба, ще го навия да скочи“, сигурен е Андрей, който вече е вадил кръста на Богоявление през 2017 година в Лозница.

На брега на язовира ще бъде отдадено почит и към Росен Лицов, който миналата година на 76 години скочи във водата, а сега ще гледа ритуала от небето.

„Ще бъде още по-хубаво, ако край язовира бъдем в българска национална носия и трибагреник в ръце,“ отправят отново поканата си към разградчани тримата приятели.

И благодарят в аванс специално на ръководството на Община Разград за оказаното съдействие при организирането на ритуала на Пчелина. Местната управа поема ангажимент да осигури комуникацията и координацията между институциите, ангажирани с осигуряване на безопасността на участниците и зрителите на ритуала: да уведоми документално органите на реда, да подготви схема за паркиране на моторните превозни средства в района на язовир „Пчелина 2“, както и да осигури спасител и водолаз, за да е всичко спокойно на Богоявление.

Желаещите да скочат във водата за кръста трябва да се запишат предварително

на тел: 0894 374 528.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.