Деян Денчев изнесе уроци по гъдулка на Световното изложение за етно музика във Финландия

През декември музикантът ще бъде солист в концерта за гъдулка на оркестъра за народна музика на Българското национално радио

Директорът на  Музикалната школа „Илия Бърнев“ и оркестрант в Капанския ансамбъл Деян Денчев изнесе уроци по гъдулка за начинаещи на официалния щанд на България на Световното изложение за световна и етно музика WOMEX 2019 във финландския град Темпере.

На XXV форум WOMEX от 23 до 27 октомври той бе по покана и след селекция за участие, извършена от Българската музикална асоциация в партньорство с Национален фонд  “Култура”.

Деян Денчев участва с проекта си „Гъдулка“ и бе единственият от България, който имаше възможност да го представи и докаже на живо, че гъдулката има своето място на световната сцена. Останалите одобрени 26 проекта бяха представени задочно.

„Преживяването е страхотно, пожелавам на всеки да има възможност да изживее това, което ми се случи на мен“, не крие емоциите си музикантът.

„А тези, които чуха и искаха да се докоснат до гъдулката, бяха изумени от нейния вид и звук“, разказва Деян.

На гъдулката – изработен от самия него инструмент, във Финландия свирили хора от всички континенти на Земята. А самият той имал възможност да се срещне с организатори на концерти и фестивали за етно музика във всичките й разновидности по целия свят.

София Нюдщадиус догодина ще гостува в Разград
София Нющадиус догодина ще гостува в Разград

Паметна ще остане за него срещата с българката София Нющадиус, завършила Музикалната академия в Пловдив, но сега живее в Швеция и има ученици, които свирят на гъдулка. Тя вероятно ще му гостува догодина в Разград, за да обогати системата си за уроци по гъдулка.

„Много съм щастлив, че реализирах проекта си. Да, гъдулката има своето място на световната сцена“, убеден е музикантът, който свири виртуозно на половин дузина различни музикални инструменти.

Следващото предизвикателство пред Деян Денчев е отправено лично от диригента на оркестъра за народна музика на Българското национално радио Димитър Христов – да участва като лектор по време на концерта за гъдулка на 19 декември в София. Ще представи инструмента, проекта си и постигнатото от него за запознаването на музиканти от света с гъдулката и налагането й на световната сцена. Ще разкаже и за новостите, които прилага в изработването на гъдулки.

Солисти в концерта ще бъдат няколко майстори на гъдулката, а поне двама от тях ще свирят с инструменти, изработени от Деян.

  • Световното музикално изложение WOMEX представлява изключително пъстър музикален жанров спектър – от ъндърграунд през етно в неговото безкрайно многообразие от местни култури, ърбън и електронен звук и комбинациите им, до джаз и класическа музика.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.