Деца от различни краища на страната се превъплътиха в ролите на различни музейни специалисти

Деца от Разград, добричкото село Смолница и гимназисти от Габрово имаха уникалния шанс на практика да разберат с какво точно се занимават музейните специалисти.

„Пътуването“ назад във времето в Деня на отворените врати бе част от двудневната програма на Регионалния исторически музей в Разград по повод Международния ден на музеите и 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус“. Включилите се в инициативата музейни специалисти разказваха за ролята на музея в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край. Като гид в разходката в миналото се включи и директорът Таня Тодорова.

В Интерактивния музей главният екскурзовод Виктория Вълчева представи пред своите „колеги“ как се подготвя и изнася интересна и атрактивна беседа и кое е най-интересното в професията на екскурзовода, като през това време децата вече бяха научили прелюбопитни неща за живота и хората в древния Абритус.

След това, напътствани от археолозите Дилен Дилов и Силвия Анастасова, децата се превръщаха в търсачи на съкровища: откриваха, датираха и описваха подробно находките, точно както го правят археолозите и фондохранителите. Имаха възможност да се запознаят и опитат използваните от археолозите различни инструменти и уреди в тяхната работа на терен.

В друга зала музейният педагог Христо Христов и дизайнерът Михаил Маринов превръщаха децата в реставратори на разкритите по време на археологическите разкопки предмети от бита на живелите векове преди нас.

В Деня на отворените врати деца от различни разградски училища влязоха в ролята на уредник – историк в къщата музей „Станка и Никола Икономови“. Под формата на интерактивна игра, музейният педагог в РИМ – Разград и Нено Якимов от отдел „Най-нова история“ представиха Рибния буквар на д-р Петър Берон. Откритият урок бе посветен на 200-годишнината от отпечатването на „БȢква̀рь съ разлѝчны поȢчѐніѧ“ – най-известната възрожденска печатна книга.

В Етнографския музей екскурзоводът Полина Неделчева посрещна деца от първи, втори и трети клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Представи им професията етнограф, а след това всички заедно пресъздадоха два обичая от традиционния празничен календар на българите: „Малка Коледа“ и „Еньова буля“.

Пред деца от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество уредникът в къщата музей „Анание Явашов“ Виктор Костадинов разказа за родения в този дом учен, преводач, учител, обществен и културен деец, народен представител и секретар на Третото Велико народно събрание, истински следосвобожденски просветител, летописец на историята на Разград и самият той светла страница от нея – академик Анание Явашов. И акцентира върху един от неговите енциклопедични интереси – работата му върху написването на Българо-латински ботанически речник.

За четвърта поредна година РИМ – Разград отбелязва по различен и атрактивен за децата начин Международния ден на музеите. Идеята е специалната програма за тях да им покаже културното наследство и историческото минало на родния край, да научат повече за основните дейности и функции на музея, и професиите на музейните специалисти.

На тръгване в тазгодишния Ден на отворените врати всички благодариха за незабравимия за тях час по история в древния Абритус и къщите музеи в Разград.

Още снимки вижте ТУК.

/е-Razgrad/

Hits: 21

One Reply to “Деца от различни краища на страната се превъплътиха в ролите на различни музейни специалисти”

  1. Добре е, че са децата – да ги ангажират по задължение, че като гледам глупавата програма, хората няма за какво да си правят труда да обикалят музеите… пълна скръб…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.