Десетки хиляди демонстранти излязоха на протест за климата в Ню Йорк

Десетки хиляди хора излязоха на протест по улиците на Манхатън в Ню Йорк, настоявайки за повече действия срещу изменението на климата, два дни преди официалното откриване на 78-та сесия на Общото събрание на ООН, предаде Франс прес.

Демонстранти от около 700 организации и активистки групи се събраха в Ню Йорк, носейки плакати с надпис: “Байдън, сложи край на изкопаемите горива“, “Изкопаемите горива ни убиват“,”Не, аз не гласувах за пожарите и наводнения”, “Спрете използването на изкопаеми горива”, “Обявете извънредно положение за климата”.

Американският президент Джо Байдън е в списъка със световни лидери, които ще пристигнат днес в Ню Йорк за 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, чието откриване е насрочено за утре.

“Ние сме тук, за да поискаме от правителството да обяви извънредна климатична ситуация“, каза Аналилия Меджия, директор на активистката група Център за популярна демокрация.

Един от протестиращите беше облечен като топящ се снежен човек, като своеобразно предупреждение за повишаването на нивата на океаните и моретата, посочва Ройтерс. Посланието към световните лидери беше да спасят планетата от използването на петрол и газ, за което се смята, че допринася за глобалното затопляне.

Според организаторите на протеста от Центъра за популярна демокрация в него са взели участие над 75 000 души, посочва Асошиейтед прес.

Протестът е част от планирани едноседмични демонстрации по целия свят, организирани от “Климатичната група” – неправителствена организация, чиято цел е да мобилизира протести срещу измененията на климата и глобалното затопляне. Планирани са повече от 500 протеста в общо 54 държави, включително САЩ, Германия, Великобритания, Южна Корея и Индия, на които се очаква да се съберат повече от милион демонстранти по целия свят, отбелязва Ройтерс.

БТА

Hits: 39

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.