Депутати от 64 страни подписаха пакт за борба с глада

Депутати от 64 държави, събрани в чилийския град Валпараисо по покана на ООН, подписаха глобален пакт за борба с глада – бедствие, засягащо 828 милиона души по света, съобщи Франс прес, предава БТА.

На Втората световна парламентарна среща на високо равнище за борба срещу глада и недохранването, провеждана по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, присъстваха в продължение на два дни 150 депутати, а десетки други участваха дистанционно. В края на срещата участниците подписаха глобален пакт, целящ да насърчи държавите-членки, и по-специално техните парламенти, да се борят с глада и недохранването.

В него се предвижда например укрепване на международните парламентарни съюзи и създаване на нови, за да се насърчи обменът на опит и добри практики и да се разработят решения.

“Трябва да навлезем в нова фаза на взаимодействие между парламентите. Парламентите трябва да поемат все повече и повече отговорности”, заяви заместник-директорът на ФАО Марио Любеткин.

По данни на ООН през 2021 г. 828 млн. души в света са страдали от глад – с 46 млн. повече от 2020 г. и със 150 млн. повече от 2019 г. Тази ситуация се е влошила вследствие на конфликти, промените в климата и пандемията от КОВИДа-19, наред с други фактори.

24chasa.bg

Hits: 13

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.