Депутатите окончателно вдигнаха максималния осигурителен доход

В условията на гласуващи депутати само от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС заради бойкот на опозицията, парламентът прие окончателно закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Сред основните приети параметри са вдигане на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лева. Против промяната бяха от ай ти сектора, който е един от най-засегнатите от нея.

Мнозинството гласува и за повишаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се до размера на минималната заплата за следващата година от 933 лева.

След разнобоя в бюджетната комисия между ГЕРБ и ДПС от една страна и “Продължаваме промяната – Демократична България” от друга, в крайна сметка не бе гласуван размер на минимален осигурителен доход за земеделските производители.

Сред останалите акценти в бюджета са:

–    Работодателите вече ще плащат първите два, а не първите три дни болничен. Сега тези три дни се плащат на 70%, докато последвалата компенсация от НОИ се изплаща на 80%. Така и работниците ще получат повече средства след по-ранното включване на НОИ в плащането.

–    От 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г. ще се осъвременят с 11%. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523.04 лв. на 580.57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307.07 лева.

–    От 1 юли 2024 г. ще се увеличи добавката от пенсията на починал съпруг/съпруга (т.нар. вдовишка добавка) от досегашните 26.5 % на 30% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.

–    Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85.71 лв. на 107.14 лева.

–    Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) остават без промяна и през 2024 г. ще бъде 780 лева.

Dnevnik.bg

Hits: 481

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.