Денят на българската община в Разград

Денят на българската община за служителите в местната управа започна с поздравление от кмета Денчо Бояджиев в партерното фоайе на Общината.

„Годината е тежка, но всички бяхме адекватни на предизвикателствата и успяхме да извършим административните услуги, от които гражданите на общината имат нужда“ – заяви пред тях Д. Бояджиев.

Към общинските служители музикален поздрав отправи Татяна Славова от Центъра за работа с деца. Тя изпълни една от посветените на Разград песни – „Разград – красив и вечен“.

Второто събитие, посветено на Деня на българската община, бе Тържествена сесия на Общинския съвет. На нея официален гост бе Областният управител Гюнай Хюсмен, а поздравителни адреси изпратиха народният представител Десислава Атанасова и председателя на Общинския съвет от предходен мандат Милена Цанева. Тържествено слово за празника произнесе председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев. В него той припомни историята на местното самоуправление по българските земи – от селските общини на славянските племена до наши дни. Припомни и историята на местната власт в Разград, чийто първи кмет е Георги Попов, а първите общински съветници са 8. През годините Разград е управляван от общо 48 кметове – обяви още Стоян Ненчев. „С приемането на страната ни за член на ЕС възможностите за развитие и напредък на общините нараснаха значително. Нараснаха и се умножиха за съжаление и сложните и често непосилни проблеми и отговорности – за финансовата централизация, товаренето на общините с все повече и повече отговорности и задължения без да са осигурени необходимите ресурси и условия за това.  Унизителна е понякога зависимостта от представителите на централната изпълнителна власт, които обещават и раздават средства по неясни критерии.“ – заяви председателят на Общинския съвет.

На сесията кметът Денчо Бояджиев представи номинациите на инициативни комитети за новите носители на почетния знак „За принос към местното самоуправление“. Общинският съветник Пейчо Георгиев получи приза за дългогодишна работа и заслуги в областта на местното самоуправление, за активна и отговорна гражданска позиция по въпроси, касаещи местната общност.

Съветниците одобриха почетният знак на бъде връчен и на началник отдел „Опазване на околната среда“ в Община Разград Недим Тахиров за дългогодишна работа и заслуги в областта на местното самоуправление, за цялостна професионална и лична позиция за издигане и укрепване на общинската институция.

Общинските служители се събраха малко по-късно и през паметната плоча на Георги Попов, която е поставена на Етнографския музей, където е живял първият разградски кмет. Венец пред плочата поднесоха кметът Денчо Бояджиев и председателят на ОбС Стоян Ненчев.

/e-Razgrad/

Снимки: Общинска администрация

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.