Денков разпореди до седмица да излизат кръвните проби за алкохол и наркотици

Правителството се ангажира да се съкрати срока на излизане на кръвните проби за наличие на алкохол и наркотици след шофиране. Целта е резултатите да не излизат след месеци, а в рамките на седмица, обяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на МС.
За целта правителството организира закупуването на нова апаратура и подготвянето на нови лаборатории за изследване на кръвни проби.
Премиерът бе категоричен, че решението на Народното събрание да се отнемат превозните средства, с които са извършени нарушения след употреба на алкохол или на наркотични вещества, е стъпка в правилната посока. И отбеляза, че през последните години терминът “война по пътищата” е придобил широка употреба и за съжаление, България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя след тези произшествия. Затова правителството е поело задачата да предложи и да вкара в действие нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и по-тежките произшествия.
“Особено важно е да се съкрати срокът за получаване на резултати след вземане на кръвни проби. Вече организираме, съвместно с Министерството на вътрешните работи и с другите институции, закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати в рамките на до една седмица, каквато би била добрата практика. Отсега казвам, че това ще отнеме време, тъй като трябва да се набави нова и скъпа апаратура, а това става с определени процедури”, съобщи премиерът Денков.
Това обаче ще отнеме време. Затова той възложи на министъра на вътрешните работи, заедно с прокуратурата, да огледат мерките, заложени в закона, за да се направят най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни на улиците, а тези, които правят нарушения, да получат съответното наказание.
Вчера здравният министър Христо Хинков обяви, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за наличие на алкохол или наркотици в кръвта. Това е обсъдено с министъра на вътрешните работи и има готовност за решаване на проблема.
Вече са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.
Дир.бг

Hits: 79

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.