Денков: Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, подготвя се и 8-и

С решение на Министерския съвет (МС) ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, това заяви министър-председателят Николай Денков.

“Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок. Срокът, който се предвижда, е 2033 година”, допълни Денков.

По думите му със същото решение на МС ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система.

“Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените от 1-ви до 4-ти блок на АЕЦ-а. Технологията на тези реактори е уникална в света. Тя позволява да се променя мощността им два пъти в много кратък срок, което е много важно за стабилното управление на енергийната ситема, когато влязат в действие”, допълни посочи Николай Денков.

Dariknews.bg

Hits: 33

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.