Две номинации за наградата „Никола Икономов“ и една за „Златен Пегас”

При спазване на противоепидемични мерки във връзка с разпространението на световната пандемия COVID-19 бяха проведени вчера четири заседания на постоянни комисии към Общински съвет-Разград, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

На тях бяха обсъдени общо 11 докладни записки, които ще се разгледат и по които ще се вземе решение на сесията на местния парламент на 22 май. Във връзка с обявената извънредна епидемична обстановка тя отново ще се проведе в стола над бистро „Зайо Байо“.

Снимка: Екип 7
Снимка: Екип 7

Единодушно бе решението на комисиите по образование и по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности за утвърждаване на номинациите за наградите, които по традиция се връчват на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. В заседанието участваха и представители на други институции, работещи в сферата на културата и образованието. Предложението за удостояване с наградата „Златен Пегас”за значим принос в развитието на българската национална култура в областта на литературата, визуалните изкуства, театър, музиката, танцовото изкуство, публицистиката, журналистиката и архитектурата, бе направено от Инициативен комитет с председател Димитър Петров. Номинацията е на журналиста и краевед Божидарка Златарева – за оригинален и значим принос за развитието на българската национална култура, и за издигане и утвърждаване на престижа на Разград.

Предложенията за наградата на името на Никола Икономов бяха две: за учителката Донка Дюлгерова – за дългогодишна и всеотдайна работа като учител и 100-годишния й юбилей и за секретаря на читалище “Бузлуджа” Емилия Русева – за изключителни постижения в областта на културата в Разград.

Донка Дюлгерова през 2016 г. вече е получавала наградата на името на Никола Икономов, но кметът Денчо Бояджиев обясни, че в Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград няма ограничения колко пъти може един заслужил гражданин да получи този приз. Обсъдена бе възможността г-жа Дюлгерова да получи друга награда – Плакет на Община Разград – но с оглед значимия й принос за образоването в региона и достолепния юбилей, който отбелязва на 22 май, съветниците от двете комисии и представителите на останалите институции единодушно решиха столетничката да получи отново наградата на името на Никола Икономов. По време на дискусията възникна и предложение общинските съветници, които работят в сферата на образованието, да поздравят своята колежка, като съберат помежду си определена финансова сума.

Макар към момента на заседанията на комисиите все още да не бяха обявени противоепидемичните мерки във връзка с усложнената епидемична обстановка в село Ясеновец, общинският съветник от това населено място Ахмед Ахмедов не присъства на заседанията. Той изпрати до Общинския съвет уведомление, че с оглед епидемичната обстановка в населеното място и макар да си е направил PCR-тест и той да е отрицателен, смята за отговорно поведение да не поставя на риск колегите си от местния парламент и по тази причина да не участва в заседанията.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.