Две номинации за наградата „Никола Икономов“ – на корепетитора на ДТА „Лудогорче“ Ненчо Ненов и на ръководителя на Градския мажоретен състав Емилия Борисова

И двете номинации за наградата на името на Никола Икономов получиха пълна подкрепа на съвместното заседание на постоянните комисии по култура, културно-историческо наследство и духовни ценности и по образование и наука към Общинския съвет в Разград.

Номинацията за високи постижения в областта на културата е на Ненчо Ненов. Неговият творчески път е 50-годишен, като от 40 години е корепетитор на ДТА „Лудогорче“. За този период разградският ансамбъл има повече от 3000 участия и концерти, изнесени в страната и чужбина, множество награди и грамоти от фестивали в Белгия, Полша, Франция, Испания, Турция, Кипър, Русия, Румъния. Ненчо Ненов има награди за авторска музика на няколко танца, носител е на златна значка на Комитета за изкуство и култура – за голям принос в областта на фолклора, както на златен медал от V, VI, VII фестивал на художествената самодейност и на Почетна грамота за цялостен принос за запазване и разпространение на капанското фолклорно изкуство през 2022 г. С ДТА „Лудогорче“ Ненчо Ненов печели следните отличия: „Златна лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, Юбилеен медал „1300 години България“ и звание „Представителен“ на състава.

Номинацията за високи постижения в областта на образованието е на Емилия Борисова. Тя е родом от Тутракан, но целият й професионален път е свързан с Разград. Работи като помощник ръководител в Ансамбъл „Лудогорче“, учител в ДГ „Райна Княгиня“, помощник-художествен ръководител на ДТА „Капанче, от 28 години е учител в Центъра на работа с деца в Разград. Тя е създател и ръководител на ДТШ „Капчици“ – за деца от детска градина до 8 клас, а впоследствие и на Градски мажоретен състав. Мажоретките на Емилия Борисова участват в почти всеки официален празник на града и общината. Безброй са участията на мажоретките в концерти, награди от фестивали, конкурси на национално и международно ниво. Едно от особените постижения на състава е участието в Европейски шампионат по мажоретен спорт в Хърватска през 2009 г. С последните си два големи успеха мажоретките излязоха от границите на Европа. Те спечелиха първи места от световните онлайн конкурси „Американски чар“ и „Под небето на Австралия“. От 15 години Градският мажоретен състав си сътрудничи с ПФК „Лудогорец 1945“. Момичетата участват в церемониите по връчване на купи и медали, танцуват по време на мачове и празници, организирани от любимия на разградчани отбор. Емилия Борисова е носител и на множество лични награди, сред които „Млад хореограф“ от Национален конкурс „Децата на България танцуват“ през 2003 г. в Разград, Почетно отличие „Неофит Рилски“ на МОН за високо професионална трудова дейност 2008 г. и други.

И двете кандидатури са достойни за отличието – категорична бе зам.-кметът Елка Неделчева при представяне на докладната записка пред общинските съветници. Това пролича и гласуването – и двете предложения бяха приети с пълно единодушие. Гласуването на наминациите ще бъде на сесията на Общинския съвет на 29 октомври.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.