Двама учени с диплома и кристален приз от научната конференция в Разград

Филиал Разград на Русенския университет бе домакин на традиционната двудневна научна конференция с международно участие, която е продължение на 63-та годишна научна конференцията на Русенски университет.

Този ежегоден научен форум се организира съвместно със Съюз на учените в България – клон Разград,  Регионален академичен център на БАН – Разград, Дом на науката и техниката Разград и Ротари клуб – Разград. Тематичните направления на форума бяха в областта на химичните технологии, биотехнологиите и хранителните технологии.

След откриването на конференцията от Директора на Филиал Разград проф. д.н. Станка Дамянова бяха представени два пленарни доклада7 от проф. д-р Александър Караманов от Института по физикохимия на БАН София на тема „История на “жълтите павета” и анализ на особеностите на тяхното производство, състав, структура и свойства“ и на д-р Татяна Матева-Иванова от Медицински университет – Варна „Различни алтернативни модели на хранене“.

На заседанията в двете секции бяха представени 31 доклада  с актуална научна и производствена тематика. Участници в конференцията бяха професори, доценти и научни работници от университети в София, Бургас, Пловдив, Варна, Сливен, Ямбол, Плевен, Русе и др. В работата на конференцията взеха участие  и учени от Украйна. С голяма част от тях преподавателите от Филиал Разград работят в общи научни проекти. В заседанията на конференцията  се включиха и представители на фирмите от региона, работещи в областта на тематичните направления на научния форум.

Авторите на най-добрите  доклади от двете секции  бяха отличени с Диплома и Кристален риз The Best Paper на ректора на Русенския университет ”Ангел Кънчев”. Двата отличени доклада са: „Луминесцентни свойства на самариеви и европиеви комплекси с дитиокарбаматен лиганд“ на проф. д-р Ивелина Георгиева от Института по обща и неорганична химия на БАН и „Химичен състав, фенолен комплекс и антиоксидантна активност на бели вина, получени при контакт с дъбова дървесина“ на доц. д-р Татяна Йончева от Института по лозарство и винарство в Плевен.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.