Г-20: Световните милиардери трябва да плащат данък върху богатството в размер на минимум 2%

Министрите от четири водещи икономики предложиха милиардерите да плащат минимум 2% данък върху бързо нарастващото си богатство, за да се съберат 250 млрд. паунда годишно в подкрепа на “глобалната борба с бедността, неравенството и глобалното отопление”, съобщава Guardian.

Бразилия, Германия, Южна Африка и Испания твърдят, че подобен данък би намалил неравенството и би събрал така необходимите средства, които биха могли да помогнат за справяне с икономическите сътресения от пандемията, изменението на климата и военните конфликти в Европа и Близкия изток, продължава изданието.

Министрите призовават повече държави да се присъединят към кампанията им, като подчертават, че очакваната годишна сума би била достатъчна, за да покрие разходите за щети, причинени от всички екстремни метеорологични явления през миналата година, отбелязва изданието.

В отделен коментар във в. “Гардиън” финансовите министри Свеня Шулце, Фернандо Хадад, Енох Годонгвана, Карлос Куерпо и Мария Хесус Монтеро от горепосочените държави обсъждат нарастващото неравенство и потенциала на данъка върху милиардерите.

Те пишат: “Борбата с неравенството изисква политическа ангажираност – ангажираност с целите на приобщаващото, справедливо и ефективно международно данъчно сътрудничество.

Със сигурност тя трябва да върви ръка за ръка с много по-широки подходи, които намаляват не само имущественото неравенство, но и социалното и въглеродното неравенство.

Предизвикателствата, които предстоят, са огромни, но ние сме готови да се включим в съгласувани многостранни действия за тяхното преодоляване.”

Дир.бг

Hits: 89

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.