Горите на ДГС „Сеслав“ са обработени срещу Гъботворка

Горите на държавно горско стопанство „Сеслав“ – Кубрат са обработени срещу вредителя гъботворка (Lymantria dispar) чрез въздушно пръскане, съобщиха от Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

Акцията е по утвърдената прогноза на Лесозащитна станция – Варна за 2024 г. Използваният биологичен препарат не е вреден за здравето на хората, а площите са третирани при подходящи метеорологични условия, в първа и втора възраст на вредителя и при развитие на размера на листа над 45%.

Гъботворката е пеперуда, чиито гъсеници повреждат пъпките и листата на широколистните дървета в първата половина на вегетационния сезон, като при висока численост на популацията причиняват и 100% обезлистване на горските територии и нанасят значителни вреди на горското стопанство. Според специалистите ранното затопляне на времето през 2024 г. е провокирало по-ранното излюпване на вредителя, което е наложило и по-ранното провеждане на пръскането.

Общо 2523 дка широколистни насаждения в обхвата на Регионална дирекция по горите – Русе са третирани срещу вредителя. Обработени са основни дървесни видове цер, благун и сребролистна липа, с очакван процент на обезлистване от 30% до 100%.

/e-Razgrad/

Hits: 24

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.