Големите награди от конкурса „Григор Попов“ – в Разград и Гоце Делчев

Зам.-кметът Добрин Добрев, който е и изпълняващ функциите на кмет на Община Разград, връчи Голямата награда на Община Разград от Националния журналистически конкурс „Григор Попов“.

Заедно със зам.-кмета Руска Вътева той бе гост на официалната церемония за връчване на наградите. Конкурсът се организира от Община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество, припомнят от пресцентъра на местната администрация.

В приветствието си към младите хора, които проявяват интерес към журналистиката, Добрин Добрев им пожела да са упорити и любознателни, да търсят истината. Отправи и апел да спазват писаните и неписаните правила в журналистиката – за безпристрастно отразяване, за проверка от 3 независими  източника, за запознаване с всички гледни точки преди публикация. Той даде и съвет на учениците, като използва една от популярните български поговорки: „Когато търсите истината и не ви пуснат през вратата, влезте през прозореца“. Добрин Добрев поздрави и учителите на младите журналисти за добрите напътствия, които дават на учениците, проявяващи интерес към тази, макар и компрометирана през последните години, интересна и много важна професия.

Зам.-кметът връчи Голямата награда на Община Разград за индивидуално участие на десетокласничката от ЦУТНТ – Разград Андрея Ангелова. Голямата награда на Община Разград за колективно участие бе присъдена на учениците от Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев“ – Гоце Делчев с ръководител Елена Търтова. Представители на клуба от Гоце Делчев не успяха да пристигнат за церемонията, затова плакетът, грамотата, ваучерът за книжарница „Хеликон“ и издание на „Историческа енциклопедия Разград“ ще им бъдат изпратени с куриер.

Зам.-кметът Руска Вътева връчи двете втори награди за вестник на хартиен носител във възрастова група 5-12 клас – вестник „Автоманияк“ на ПГ по транспорт „Гоце Делчев“ – Пловдив и вестник „Искрици“ на СУ “Христо Ботев“ – Цар Калоян.

Специални награди бяха връчени от Регионално управление на образованието, от Фондация „Монтесори“ – Разград, от къща музей „Станка и Никола Икономови“, от РБ “Проф. Боян Пенев“, от ЦУТНТ. Призьорите бяха приветствани от представител на рода на Григор Попов, в чиято родна къща се проведе награждаването – Мартин е внук на правнучката на Станка и Никола Икономови Теменуга Иванова.

В деветото издание на Националния журналистически ученически конкурс „Григор Попов“ участваха 166 млади автори и 61 колектива от 57 образователни институции от 35 населени места в 20 административни области.

Протоколите с имената на всички наградени са публикувани на страницата на Община Разград и Центъра за ученическо техническо и научно творчество, както и на сайта на Националния дворец на децата.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.