В понеделник изтича срокът за подаване на декларации за помощта от 300 лева за всички ученици от първи до четвърти клас и за осмокласници

От РД „Социално подпамагане“ в Разград напомнят на всички родители на ученици, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, че крайният срок за подаване на заявленията за еднократните помощи изтича на 16 октомври.

Всички те имат право на еднократна помощ от 300 лв. за покриване на част от разходите в началото на новата учебна 2023/2024 година. Средствата се отпускат независимо от техните доходи при условие, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Помощта се предоставя и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, както и на настойник/попечител, който отглежда такова дете.

Образци на заявления за отпускане на тези помощи могат да бъдат получени на място в Дирекция „Социално подпомагане“, или изтеглени от официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане на следния линк: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti, както и от сайта на Системата за сигурно електронно връчване.

Помощта се изплаща на два транша. Първата половина (150 лв.) се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а втората (150 лв.) – в началото на втория учебен срок, но само ако детето продължава да посещава училище.

Отпуснатата еднократна помощ подлежи на връщане, ако детето не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. Средствата се възстановяват в случай, че ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършването му, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние, или ако в рамките на един месец е отсъствал повече от 5 учебни часа без уважителни причини.

До момента в област Разград са подадени 2872 заявления-декларации за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас,  отпуснатите помощи са 2820. Подадените заявления за еднократна помощ за осми клас са 823, отпуснатите помощи са 805.

/e-Razgrad/

Hits: 6

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.