В Плиска откриха уникален печат с изображение на Богородица с порасналия Христос

Уникален оловен печат oт IX – X век е открит при теренни проучвания във външния град на първопрестолна Плиска.

От задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец, което е без аналог в света.

За ценната находка пресконференция даде ръководителят на теренните проучвания доц. Константин Константинов от Шуменския университет.

На лицевата страна на печата е изобразен хълма на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“. Предполага се, че въпросният Петър е местен аристократ, който е водил кореспонденция с централната власт в Плиска. „От задната страна има изображение на Богородица с Младенеца и текст „Богородице, помагай…“. За съжаление от задната страна той е ударен на криво и не се чете на кого да помага. Интересното при този печат е, че на изображението с Богородица Младенецът е представен като възрастен индивид – с брада и мустаци. Все още търсим аналогии, но не познаваме такъв оловен печат с подобно изображение на Христос като възрастен“, каза доц. Константинов.

Ивайло Кънев, главен уредник в НАИМ в отдел „Археология“ и зам.-ръководител на проучванията допълни, че другото различно в находката е, че на други печати надписите са четириредови, а тук написаното е в кръг около изображенията. Предстоят по-задълбочени проучвания на печата, както и обявяването му пред научните среди.

Други находки от тази година са няколко писала, които са доказателство за книжовна дейност. Обикновено те са железни, а тук е намерено бронзово. Намерени са и две по-ранни монети, от III – IV век. Разкопките на обекта ще продължат още една седмица. Средствата за тазгодишните проучвания на старините в Плиска са осигурени от Министерството на културата и са в размер на 54 хил. лв.

ШУМ.БГ

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.