В Италия за ден падна толкова много дъжд, колкото Европа никога не е виждала

Екстремни валежи, предизвикани от промените в климата, счупиха рекордите тази седмица в част от Италия, известна със своите дъждове, както и в област в Оман, която изобщо не е известна с валежи.

В понеделник поредица от бури се спряха над северозападна Италия, освобождавайки количество валежи, което никога не е било наблюдавано в цяла Европа, след като над 742 мм дъжд падна само за 12 часа. В Оман, рядък тропически циклон, изхвърлял валежи, които в нормални времена падат в рамките на няколко години, причинявайки смъртоносни наводнения в пустинния пейзаж, който рядко вижда много дъжд през цялата година.

 

750 мм дъждове за половин ден

Италианската провинция Генуа, известна с естествената си красота и скалисти брегове, стана епицентър на последните екстремни дъждове.

Поредица от бавно движещи се бури спря в региона от неделя до понеделник, изхвърляйки над 925 мм дъжд в град Росилионе, на около 100 мили югозападно от Милано. 925 мм дъжд са приблизително еквивалентни на средните валежи, които бихте очаквали в Сиатъл за една година. На Лондон ще му отнеме средно 15 месеца, за да отчете такива валежи.

Десетки хора е трябвало да бъдат спасени, след като съобщения за свлачища и наводнения са осеяли пейзажа, което е довело до срутване на мост в град Куилиано, съобщава Corriere della Sera.

Мокрото време не е необичайно в тази част на Италия, тъй като в региона средно над 1200 инча дъжд годишно. Бурята обаче е спаднала с близо 30 инча (750 мм) само за 12 часа, поставяйки нова европейска марка за най-обилните 12-часови валежи, които някога са регистрирани, според климатолога и експерта по екстремни климатични условия Максимилиано Ерера.

В близкия град Кайро Монтенот, на около 32 км западно от Росилионе, метеорологичните рекорди продължиха да падат в понеделник. 6-часовият потоп, за разлика от който и да е наблюдаван в Италия, донесе близо 20 инча (500 мм) валежи, което е най-високият национален рекорд за 6 часа за цяла Италия, отбеляза Ерера.

 

Само на няколко мили на изток, умопомрачителните валежи заляха и близкия град Викоморасо, след като над 7 инча (180 мм) паднаха само за един час, според FloodList, организация, която документира значителни събития от наводнения от цял ​​свят .

За сравнение, останките от урагана Ида обляха Централния парк в началото на септември, след като рекордът от 3,15 инча падна само за 1 час, счупвайки предишния 1-часов рекорд, поставен само 11 дни по-рано, когато тропическата буря Анри напои региона.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.