В Дома за пълнолетни с деменция отбелязаха Деня за борба с болестта на Алцхаймер с концерт

В Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград отбезялаха днес с концерт 21 септември  – Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Групата за песни в Дома „Сребърен славей“ изпълни няколко народни песни от различни географски области в България. Потребителите, които участват в активната музикотерапия, също се включиха в изпълненията. Дарител осигури кетърингова гощавка за празника и голяма празнична торта.

От Дома уточняват, че болестта на Алцхаймер е най-честата поява за деменция, а вниманието на обществото все повече се насочва в помощ на лицата с Алцхаймер и деменция и към социалната услуга в Разград също са насочени благотворителни инициативи.

През юни и юли Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ участва във фондонабирателна кампания за подпомагане на Дом за пълнолетни лица с деменция  Разград. Набраните средства в размер на 3556 лв. бяха разходени за почистващи препарати, дезинфектанти хигиенни материали, облекло и спално бельо.

Друга  съвместна инициатива на Фондация “Състрадание Алцхаймер България”, съвместно с Фондация „Да бъде” и Лидия Станкулова бе организиране и провеждане на музикотерапия за потребителите на Домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград  и  Казанлък през месец юли, август, септември и октомври 2020 г.

При спазване на строги мерки за хигиена и дезинфекция  социалните работници в дома въвеждат нови форми на арттерапия  и трудотерапия.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.