В боксов клуб „Олимпия“ мечтаят за свой състезател на Олимпийските игри в Париж

На финала сме на една от най-успешните години за Боксов клуб „Олимпия“, обобщават случилото се през изминалите 12 месеца тримата треньори Мирела Николова, Стефан Стефанов и Петър Петров.

За пръв разградски състезател стига до златен медал от Държавно първенство. 21-годишният Благовест Неделчев се качва на най-високото стъпало на почетната стълбичка на националния личен отборен шампионат за мъже и жени в категория до 67 кг. с категорична победа 3:0.

На състезанието тогава са още Теодора Станева в кат. +81 – вицешампионка, а до престижните пети места стигат Мариян Христов – кат. 60 кг. и Пресиян Станев – 71 кг.

Равносметката за клуб „Олимпия“ за 2023 г. са общо 13 медала от държавни първенства във всички възрастови групи: три златни, седем сребърни и три бронзови. Треньорите отличават Никол Тодорова с два златни медала при девойките до 18 години в кат. 46 кг.

За успехите на състезателите си от „Олимпия“ благодарят специално на спортния лекар на „Лудогорец“ д-р Ивайло Якимов, оказал изключителна методическа помощ при изграждане на тренировъчния им план. Безспорният резултат от това те виждат в постижението на Благовест Неделчев. Сега надеждите им са той да се наложи в националния отбор и да има възможност да спечели квота за Олимпийските игри в Париж догодина. Убедени са, че Благовест ще се справи, ако получи подкрепа и от боксовата федерация.

С носталгия си спомня Стефан Стефаново за републиканските боксови турнири, организирани в Разград преди десетина и повече години. „За турнир в Разград от федерацията ни подкрепят. Условията тук са чудесни – отоплена зала, хотелът – на една крачка. Но…нямаме ринг“, споделя той. Вече сериозно са се захванали да намерят съмишленици и да си купят ринг с олимпийски размери – струва двайсетина хиляди лева.

Около 40 момичета и момчета тренират в БК „Олимпия“. Картотекираните са 15. 16 от децата учат в Спортното училище с профил „бокс“, където за спортната им подготовка отговаря Мирела Николова..

От скоро професионалните боксьори имат право на участие и при аматьорите. Това прави клуба още по-силен, благодарение на финансовата подкрепа на мениджърския екип на агенция „Боксинг Про“.

Клубът е сред четирите в страната с най-добра база: фитнес център, кардио зала, сауна и тренировъчна зала – отоплени, и на един етаж. С нещо подобно могат да се похвалят само „Славия“, ЦСКА и „Ботев“ – Пловдив.

„Организирането на турнир в Разград ще е реклама и за града, ще дойдат състезатели и гости, ще се раздвижат и търговците, и хотелиерите. Няма турнир под 130 състезатели, при по-малките цифрата стига до 250. А в Разград, освен добро домакинство – даже на състезание за мъже и жени – можем да покажем и класата, която имаме, но за жалост победите на нашите момичета и момчета засега вижда публиката в други краища на страната“, мотивират настройката си скорошен турнир тук треньорите в „Олимпия“.

/e-Razgrad/

Hits: 218

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.