Върховният съд на САЩ за пръв път има цветнокожа жена съдия

Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожия съдия Кетанджи Браун Джаксън за член на американския Върховен съд, предадоха световните агенции.
Това е историческа стъпка, защото Кетанджи Браун Джаксън ще бъде първата чернокожа във Върховния съд. Тя ще замени прогресивния съдия Стивън Брейър, който се пенсионира в края на юни.
В подкрепа на кандидатурата на Кетанджи Браун Джаксън гласуваха всички сенатори от Демократическата партия и трима сенатори от Републиканската партия. Петдесет и една годишната съдийка бе номинирана за член на Върховния съд от президента на САЩ Джо Байдън в края на февруари.
По повод утвърждаването ѝ от Сената Байдън заяви, че днес е исторически ден за САЩ.
Във Върховния съд на страната, който има 233-годишна история, досега от общо 115 съдии е имало едва пет жени – четири бели и една от латиноамериканско потекло, като и двама чернокожи мъже. От тях Кларънс Томас, номиниран от Джордж Буш, е все още във Върховния съд.
Кетанджи Браун Джаксън е адвокатка и федерален съдия, дипломирала се е в “Харвард” и според Байдън има изключителни квалификации. Малкото й име е африканско и означава “очарователна”, разказа самата тя в Конгреса. Кетанджи Браун Джаксън изтъкна шанса, че е родена след годините на големите борби за граждански права в САЩ, когато са отпаднали много расистки закони. Тя е омъжена за бял хирург, а родителите й са били преподаватели, живеещи във Флорида.
Работила е в частни кантори и в Комисията по наказанията – инстанция, натоварена да хармонизира наказателната политика в САЩ. През 2013 г. бе номинирана за федерален съдия във Вашингтон от Барак Обама. Още с идването си в Белия дом пък Джо Байдън я номинира във Федералния апелативен съд на Вашингтон, смятан за трамплин за Върховния съд.
По време на изслушванията в Конгреса обаче някои републикански конгресмени обвиниха Кетанджи Браун Джаксън, че е налагала прекалено леки присъди за педопорнография. Тя обаче защитава решенията си и твърди, че е напълно безпристрастна.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.