Върховният административен съд: Цените на тока и парното в Разград за незаконни

КОГАТО ПРЕЗ 2017 Г. КЕВР ВДИГА ЦЕНИТЕ С ОКОЛО 25%, ВСЕ ОЩЕ НЕ СА БИЛИ УТВЪРДЕНИ НОВИ ЦЕНИ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ

Цените на топлинна и електрическа енергия са незаконни, става ясно от решение на Върховния административен съд (ВАС), който уважи протест на Върховна административна прокуратура (ВАП),

На 27 април 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София – град решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с което се изменят, считано от 07.04.2017 г., пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия на  33 топлофикационни дружества в страната, сред тях и „Топлофикация-Разград“. (Цялото решение можете да прочетете ТУК).

С решението на КЕВР тогава се повишават цените на топлинната енергия с повече от 25 процента.

Аргументите на ВАП за оспорването са, първо, че КЕВР няма компетентност да издаде протестираното решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 от 18.03.2013г. за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да стартира действия с предмет образуване на такива цени.

Освен това е установено, че към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за повишение на въпросните цени.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание.

Решението на Върховния административен съд е окончателно.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.