Впечатляващо откриване на Олимпийските игри в Париж

С впечатляваща церемония в Париж бяха открити XXXIII Летни олимпийски игри. Шоуто продължи повече от 4 часа с много красиви и невиждани досега моменти.

Уникалният жертвеник с олимпийския огън във формата на въздушен балон, който се издигна във въздуха над градините Тюйлери, беше запален от трикратните олимпийски шампиони по лека атлетика Мари-Жозе Перек и по джудо Теди Ринер.

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри официално най-голямото спортно събитие в света.

За първи път в историята спектакълът не беше на стадион, а представителите на общо 206 делегации бяха превозени със 85 кораба по 6-километровия участък от реката, покрай някои от най-известните забележителности на френската столица, до площад “Трокадеро” до Айфеловата кула.

Водни фонтани изхвърляха струи вода в средата на Сена, докато лодките минаваха със спортисти, които махаха на тълпите, сред огромно видимо полицейско присъствие.

На Олимпиадата в 32 вида спорт ще се състезават около 10 500 атлети, 46 от които от България. Знаменосци на родната делегация в парада на спортистите бяха боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов.

В музикалната програма по време на спектакъла се включиха световно известни звезди като Лейди Гага, Ая Накамура, рапърът Rim’K, рокаджиите Gijira, актьорите от мюзикъла “Клетниците”, артистите от кабарето “Мулен Руж” и други.

В официалната част от церемонията беше издигнат олимпийския флаг и своите речи произнесоха Тони Естанге и Томас Бах.

Зинедин Зидан пое първи факела в последния етап от щафетата с огъня, след това го даде на испанската тенис звезда Рафаел Надал, който се качи на лодка заедно със Серина Уилямс, Карл Люис и Надя Команечи. Всичко това беше съпътствано от красиво светлинно шоу докато те се придвижваха по маршрута си. След това Амели Моресмо пое олимпийския огън, а до края се включиха легенди като Тони Паркър, Микаел Гигу, Давид Дуйе, Лор Маноду, Рено Лавиени и други.

Спектакълът беше закрит от канадската певица Селин Дион, която се върна на голямата сцена след заболяване. Тя изпя “Химнът на любовта” на легендата Едит Пиаф от една от терасите на Айфеловата кула.

Състезателната програма на Игрите започва утре с първите 14 от общо 329 финала.

/е-Razgrad/

Hits: 0

One Reply to “Впечатляващо откриване на Олимпийските игри в Париж”

  1. Впечатляващо, но в доста епизоди “пресолено” до потресаващо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.