Вокално-естрадният състав „Абритус”… много, много любов към песента!

Разград, 17 декември 1969 г., салонът на Драматичния театър – тържествен концерт по повод десетгодишнината на Вокално-естраден състав „Абритус” с художествен ръководител Димо Халачев.

Точно 50 години от едно събитие, свидетелства за което се съдържат в личния архив на Димо Халачев, който вече е част от фонда на Регионалния исторически музей. Свидетелства за богатата дейност като художествен ръководител на Димо Халачев, както и за развитието на художествената самодейност в Разград в средата на миналия век, когато през 1959 г. наред със създаването на Държавното търговско предприятие в града се създават и художествени структури, които обхващат таланта и вдъхновението на младите хора. Преди концертната програма преглед на дейността през изминалото десетилетие изнася Мария Пенчева, тогава председател на профкомитета на Държавното търговско предприятие – Разград, след което са връчени награди на състава и дългогодишни изпълнители. Съставът е лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност през 1969 г., носител на златен медал. Програмата на концерта е богата и атрактивна – започва с „Една луна от захар” по музика на Вили Казасян, минава през „Момичета” на Морис Аладжем, „Часовникът” на Бийтълс… „Коладо – ле” по музика на Атанас Косев, „Зелени поля” на Вернау Майоди… и завършва с „Море на дружбата” по музика на Тутликов.

„Една песен струва… много, много любов!” Това е и което позволява на двадесетината момичета, участници във вокално-естрадния състав да печелят сърцата на своите многобройни слушатели. Всъщност съставът е създаден през 1959 г. В новото тогава предприятие работят много млади жени, просто трябва някой да поеме инициативата.  И през следващите десет години вокално-естрадният състав е неизменно окръжен първенец в прегледите на художествената самодейност. През 1965 г. той оставя след себе си всички подобни състави в страната, включително и състава на ЦУМ. Упоритият труд на участничките се увенчава със заслужен успех – лауреат на Третия републикански фестивал.

Твърде показателно е развитието на състава. Започнал като учрежденска вокална група с невзискателен репертоар от народни и естрадни песни, дори маршове, двугласни изпълнения, съставът бързо намира себе си. Преломният момент е участието му във Втория републикански фестивал на художествената самодейност през 1964 г., когато журито отбелязва чистотата на музицирането, но подчертава жанровата му неопределеност. Тогава съставът става определено естраден и песните се изпълняват с постановъчно решение. В помощ е привлечен режисьорът Л. Гочев. Съпроводът вече не е само от акордеон, а цял инструментален състав. Расте умението на изпълнителките да оживяват песните.

Огънят от самодейките се поддържа от едно изключително внимание към тях от страна на ръководството на предприятието и обществените организации. Директорът Васил Минев сам непосредствено следи работата на състава, колегите правят всичко за улеснение на репетициите. И няма случай служебните интереси да са пренебрегнати. За всеотдайността им в работата и за успехите в ансамбъла те няколко пъти са изпращани на екскурзии в чужбина. Лично тогавашният министър на вътрешната търговия Пеко Таков ги е приемал в кабинета си и е разговарял продължително време с тях. Централният съвет на профсъюза на търговските работници също познава добре дейността на ансамбъла. По повод 10-годишнината на вокално-естрадния състав „Абритус” се прави равносметка: над 70 песни в репертоара, през състава са минали близо 60 участнички, които са запазили в сърцето си една голяма любов към естрадната песен и вкус към системна репетиционна работа. Съставът участва във всички градски тържества. В поканата за тържеството е посочено: „без нито едно отсъствие на репетиции на Стоянка Цонева, на солистката Божана Събкова, на Радка Стефанова, на Денка Драгнева, на Йорданка Куцарова… Тази есен дойде ново попълнение – Цонка Петрова, Иванка Петкова…” А инструменталният квартет е в състав: Йовко Ковацалиев – саксофон, Красимир Филипов – пиано, Цветан Иванов – бас-китара и Велчо Ботинов – ударни инструменти.

Ансамбъл „Абритус” е оценяван като „истински център на висока естрадно-музикална култура. Воден от Димо Халачев с професионална вещина, педагогически такт и огромна любов, съставът навлиза във второто си десетилетие върху крилата на песента, с младостта на нашето време”.

Не успяхме да достигнем до информация докога продължава своята дейност ансамбъл „Абритус”. Но той има запазено място както в музикалната история на Разград, така и в сърцата на разградчани тогава в един период, когато се провеждат фестивалите на художествената самодейност, чиито цели и задачи в духа на времето са: „проверка на художествено-изпълнителското равнище на съставите, на идейната и художествената издръжливост на репертоара, на културно-обществената  дейност и дисциплината.” Това е един своеобразен изпит, който предполага системна, продължителна подготовка и мащабна и усилена творческа дейност. А разградската музикална формация получава достойна оценка.

Нели НИКОЛОВА

Hits: 37

2 Replies to “Вокално-естрадният състав „Абритус”… много, много любов към песента!”

  1. Като син на Божана Събкова и активен певец ще кажа , че пропускате прохождането в тази формация на Лили Иванова.

    1. Г-н Събков, благодарим за информацията! Писахме Ви на електронната поща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.