Внимание, опасно време! Жълт и оранжев код за значителни валежи от дъжд и сняг днес и утре

С иноптиците предупреждават за опасно време в петък. За цялата страна са обявени предупредителни кодове за значителни валежи от дъжд и сняг.

В петък максималните температури ще са между 5° и 8°, а към 14 часа в по-голямата част от страната ще са между 1° и 4°. Това съобщи Националния институт по метеорология и хидрология.

Жълт код за значителни валежи от дъжд и сняг е обявен в областите – Видин, София, Плевен, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Хасково.

Оранжев код а значителни валежи от дъжд и сняг е обявен в областите – Монтана, Кюстендил, Благоевград, София Област, Смолян, Пазарджик, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Ловеч, Пловдив.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. С него ще нахлува студен въздух и към 14 часа температурите ще са 4°-5°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-северозапад, който до края на деня ще се ориентира от североизток. Ще има условия за навявания и виелици. Ще нахлува студен въздух и през деня температурите рязко ще се понижат. Максимална температура на височина 1200 метра около 2°, на 2000 метра – около минус 1°.

През нощта срещу събота дъждът навсякъде ще премине в сняг, но в Северна България до сутринта валежите ще спрат. В южната половина от страната валежите ще продължат и в събота през деня, като все пак след обяд ще отслабват и постепенно ще спират. Ще духа умерен, в Източна България до силен североизточен вятър. По планинските проходи и в източните райони ще останат условията за виелици и навявания. Застудяването ще продължи и в цялата страна температурите ще остават почти без дневен ход, близки до нулата.

До сутринта в неделя валежите навсякъде ще спрат. Облачността ще се разкъсва и ще намалява. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните – между 1° и 6°.

Vesti.bg

Hits: 289

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.