Ветеринари дискутираха новостите при отглеждане на едри преживни животни

Ветеринари дискутираха новостите при отглеждане на едри преживни животни на форум в Разград. В семинара-обучение, организиран от собствениците на фирма „Фарма тийм“ ЕООД – докторите Никола Досев и Димитрина Петрова, участваха повече от 80 ветеринарни лекари от цялата страна.

Д-р Досев приветства участниците и изрази задоволство от големия интерес към събитието. „Този тип форуми организираме от 2008 година насам, като първите години бяха само регионални за хора от гилдията от област Разград. През годините те се превърнаха в национални и броят на участниците нарасна значително“, каза д-р Досев.

Той обясни, че идеята на срещите е хората от гилдията да обменят информация и полезен опит, и да се запознаят с новостите в сектора. „Отглеждането на едри преживни животни е най-трудоемкото, а в България останахме не повече от 450-500 ветеринарни лекари, които са ангажирани в тази сфера. Подобни форуми дават възможност да споделим случващото се в нашата сфера и да обобщим актуалното в работата си“, добави ветеринарният лекар от Разград. Той обясни, че с ветеринарните си лекари тяхната фирма обслужва напълно 12 000 крави в цяла Североизточна България, а с дистрибуция на ветеринарно-медицински продукти, ваксини, храни и аксесоари за домашни любимци, фуражи и добавки – над 50 000 глави едър рогат добитък в страната.

Участниците в семинара изслушаха две лекции. Бившият декан на Факултета по ветеринарна медицина в Тракийския университет проф. Михни Люцканов запозна присъстващите с най-новите продукти за едри преживни животни, регистрирани в последните две години.

Проф. Станимир Йотов – ръководител катедра „Акушерство и гинекология“ в Тракийския университет, презентира темата за репродуктивната ендокринология и хормоналния контрол на половия цикъл при кравите.

Представители на немска фирма представиха новостите в областта на храненето на преживните животни и продуктите за копитната хигиена.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.