Бюджетът на Община Разград за 2023 г. ще бъде 90 841 000 лева

Десет докладни записки включва дневният ред на заседанието на Общинския съвет на 18 септември от 13.30 ч. в залата на 11-я етаж в Община Разград, съобщиха от пресслужбата на местната управа.

Те бяха обсъдени днес на общо 6 заседания на 12 постоянни комисии към местния парламент. Докладните бяха представени от зам.–кмета и изпълняващ функциите на кмет на община Разград Добрин Добрев и зам.-кметовете Мирослав Грънчаров и Полина Иванова.

Докладната, която бе представена на всички заседания, бе за приемане на бюджета за 2023 г. Това е първият общински бюджет, съставен 8 месеца след началото на бюджетната година, тъй като до този период нямаше приет държавен бюджет. Общият обем на проекта за бюджет на Община Разград за 2023 г. е в размер на 90 841 х.лв., в т.ч. за държавни дейности – 54 081 х.лв. и 36 760 х.лв. за общински дейности и дофинансиране на държавните дейности. Проектобюджетът е балансиран, изготвен на основата на анализ на приходите и разчет на разходите на Община Разград. Зам.-кметът Полина Иванова припомни, че в началото на годината месните парламентаристи приеха Разчет за 2023 г., разликите с него са в увеличаване на средствата за държавните дейности. Предложения за изменение на проекта бяха направени на съвместното заседание на комисиите по бюджет и по законност. Те бяха свързани с разходната част: 15 000 лв. за проектиране на път до земеделските бази в Гецово, 18 000 лв. – за проектиране на велоалея до Гецово, както и средства за кръгово кръстовище до Бизнес зона „Перистър“ на изхода срещу КАТ. На всички комисии докладната получи одобрение.

Сред другите теми, които съветниците обсъждаха и одобриха, бяха и утвърждаването на маршрута на две автобусни линии – №3 ще тръгва от жк „Орел“ и ще стига до Бизнес зона „Перистър“, а №8 – от автогарата до Бизнес зона „Перистър“. Одобрени на комисии бяха и: предложение за предоставяне безвъзмездно за управление на част от имот – публична общинска собственост – Съдебната палата на площад „Независимост“ 2 – на Висшия съдебен съвет; отдаване под наем чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 608.80 лв. без ДДС на имот – публична собственост – кафе в сградата на Филхармонията.

Сред докладните и е предложение за завишаване на броя на децата в групи над нормативно определения максимум в детските градини за учебната 2023/24 г., допускане на група с брой деца под определения минимум в детска градина и за изключения от минималния брой на ученици в паралелките на училищата. Завишаването на броя деца е в 20 групи в 10 детски градини, а под определения минимум е само една – в една детска градина. Маломерните и слети паралелки са 16 в 6 училища.

На заседанието на комисията по младежта и спорта бе взето решение от резерва от средства за високи спортни постижения да бъдат предоставени 2000 лв. на световния ученически шампион по троен и дълъг скок Лъчезар Вълчев и 900 лв. за перспективния колоездач Георги Радославов.

/e-Razgrad/

Hits: 58

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.