Български писател получи за първи път Нобелова награда

Георги Господинов беше удостоен с отличието за физика

За първи път Нобелова награда за физика се връчва от Кралската шведска академия на науките през 1901-а. Получава я Рьонтген, сигурно се досещате – точно на негово име са кръстени и рентгеновите лъчи. Миналата година пък я спечелиха общо трима – Джим Пийбълс, Мишел Майор и Дидие Кело. Пийбълс за открития в космологията, а Майор и Кело за откриване на екзопланета.

Сега в поредицата от имена се добавя и това на Георги Господинов „заради приноса му в областта на автофикционалната физика”, по думите на авторитетното жури. „Господинов доказва, че и тъгата има маса – се казва още в коментара на специалистите. – Чрез своя труд „Физика на тъгата” той допринася съществено за разбирането на характера на субатомните емоции.“

Церемонията по връчването на наградата ще се състои едновременно с издаването на книгата на Георги Господинов на шведски. Така той става първият българин, удостоен с Нобелова награда, като получава уникалния шанс да се превърне и в първия човек в света, който има шанс да спечели ценния приз в две категории – физика и литература, с една и съща разработка.

lira.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.