България обеща да снабдява с ток Северна Македония през зимата

България ще осигури електроенергия за Република Северна Македония за времето до края на март. Това съобщиха премиерите на България Гълъб Донев и на Северна Македония Димитър Ковачевски на среща днес в София.
Става дума за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия за периода до 31 март 2023 г., поясни Донев. Така ще бъдат подпомогнати както индустрията, така и битовите потребители в съседната страна.
Ковачевски добави, че са обсъдени и цените, по които ще става износът, които трябва да отговарят на европейските правила.
Двамата премиери са обсъдили и възможностите за средносрочно и дългосрочно сътрудничество в газовата сфера. Така Северна Македония ще получи възможност да резервира определени обеми природен газ от хранилището в Чирен от газа, който ще постъпва от бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис по интерконектора между България и Гърция. Идеята е Скопие да може да черпи определени обеми на дневна база, за да няма опасения, че не може да усвои определени количества, поясни Гълъб Донев, който подчерта, че България е била и остава енергиен лидер на Балканите.
Техническите въпроси ще се решават от двустранна работна група. По-късно македонският премиер има среща с президента Румен Радев.
Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.