България иска да купи ледоразбивач по Дунава с европейски пари

България иска да купи ледоразбивач за река Дунав с европейски пари. Това се разбира от съобщение на Министерството на транспорта и съобщенията. В него се посочва, че страната е кандидатствала по осем транспортни проекта на стойност около 391 млн. евро по Механизъм за свързана Европа 2021 – 2027.

Четири от предложенията са на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Освен придобиването на ледоразбивач те включват още проекти за рехабилитация на вълнолом в пристанище Бургас, проучване на възможностите за електрификация на речните пристанища и за определяне на потенциални точки за изграждане на платформи за комбиниран превоз в пристанище Русе.

“С покупката на специализиран кораб – ледоразбивач, ще се подобри целогодишният достъп до българските речни пристанища. До момента България не разполага с подобен тип съоръжение. Мултифункционалният кораб ще помогне за премахване на заледяванията в пристанищата през зимата и за измерване на дълбочините в тях през останалата част от годината”, уточняват от транспортното министерство.

„Вълноломът на пристанище Бургас е в експлоатация вече 110 години и е с нарушена конструкция, което налага неговата цялостна модернизация“, се казва в обосновката на друг проект на ДППИ. „С активното развитие на Морска гара-Бургас в последните години, функциите на вълнолома се увеличават – освен осигуряване на спокойни води в пристанището, съоръжението трябва да осъществява и безопасен пешеходен достъп за хората“, се посочва още в мотивите.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.