Бурята “Золтан” опустоши части от Северна Европа, смъртни случаи в Нидерландия и Белгия

В някои региони на Германия се очакват проливни дъждове и снеговалежи, след като бурята Золтан опустоши големи части от Северна Европа точно преди Коледа, предаде ДПА.

Властите предупреждават за големи наводнения в части от провинциите Долна Саксония, Хамбург, Саксония-Анхалт и Бавария. По данни на Германската метеорологична служба се очаква да падне отново сняг, който ще засегне района между провинция Тюрингия и горите в Бавария, намиращи се на височина над 600-800 метра над морското равнище.

Метеорологичната служба съобщи, че днес се очакват обилни снеговалежи в централната част на Рудните планини в Саксония. Има опасност от падане на дървета и отчупване на клони. Възможно е също така скрежът да засегне район, простиращ се от източните части на Шлезвиг-Холщайн и Долна Саксония до Западна Полша.

В резултат на продължителния дъжд на много места се очакват валежи от 60 до 90 милиметра в рамките на между 48 и 72 часа, по данни на метеорологичната служба. В някои региони се прогнозират и бури с валежи от 90 до 120 милиметра.

В източните ниски планински вериги се очаква тази вечер валежите да започнат да преминават в дъжд.

Вчера бурята “Золтан” премина над Германия и предизвика значителни смущения в движението по пътищата и влаковете. В Долна Саксония имаше пътни инциденти, причинени от заледявания, а според метеорологичната служба в Кьолн може да е имало торнадо.

В Нидерландия и Белгия бурята доведе до смъртни случаи. Най-силна е била бурята в Хамбург вчера сутринта.

Германският държавен железопътен оператор “Дойче бан” очаква влаковете да бъдат много натоварени през уикенда заради вече натоварения коледен трафик, както и заради пътниците, които е трябвало да отложат пътуването си за уикенда заради бурята.

dnes.bg

Hits: 157

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.