БСП изключи Явор Божанков, подкрепил военната помощ за Украйна

Депутатът Явор Божанков е изключен от парламентарната група на БСП. Решението е било взето единодушно от всички присъствали, съобщиха от партията.

По-рано днес от парламентарната трибуна Божанков разкритикува позицията на левицата за въздържане от изпращането на оръжия за Украйна, а след това подкрепи ратфикикацията. От БСП обясниха, че действията му са в разрез с решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

По време на дебатите в залата Явор Божанков заяви, че не е съгласен с тезата, че даването оръжие на Киев ще ни вкара във войната. “Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор”, посочи депутатът.

Божанков бе категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него. “Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите – Русия няма да спечели тази война”, добави той.

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.

Dariknews.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.