Братята Домусчиеви – най-големият инвеститор в България за 2021 г.

400 000 000 ЛЕВА ЗА НОВИЯ ЗАВОД ЗА ВАКСИНИ В РАЗГРАД ОТ ВСИЧКИТЕ 1 400 000 000 ЛЕВА В 15-ТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ ПРОЕКТА У НАС

Най-големият инвестиционен проект – 400 000 000 лева, за изминалата 2021 година в България е на производителя на продукти за ветеринарната медицина “Биовет”. Това сочи класацията  „Новите фабрики на България“ на „Капитал“.

Става дума за новия завод на Кирил и Георги Домусчиеви в Разград, където ще бъде разширена инсталацията за междинни продукти и ще бъде изградена инсталация за имуногенни фармацевтични продукти (ваксини). След завършването му, заетите там ще бъдат 350 души.

Освен производствени мощности, инвестицията включва и до 40 мВт фотоволтаична централа, а енергията ще е за собствена консумация.

За проекта миналата пролет „Биовет“ получи сертификат “Инвеститор „Клас А“.

Плановете са до средата на 2022 година да бъде завършен първият етап от строителството на завода за ваксини и да започне производството на пилотни партиди, каза за e-Razgrad.bg управителят на „Биовет-Разград“ АД Теменуга Газдова.

Пак до тогава трябва да бъдат приключени необходимите нормативни процедури, за да бъдат подадени документите за разрешително за изграждането на фотоволтаичния парк. Паралелно се работи за приключването и на нормативните процедури по Закона за опазване на околната среда за разширението на инсталацията за междинни продукти.

В публикацията си „Капитал“ припомня, че преди няколко години компанията приключи друг голям проект, като повечето средства тогава бяха вложени в завода в Пещера. Мажоритарен собственик на “Биовет” е “Хювефарма” на братята Георги и Кирил Домусчиеви.

В класацията на “Капитал” са включени 15-те най-големи проекта, които през 2021 г. достигат сумата 1.4 млрд. лв. 400 000 000 лева от тях са за инвестицията на „Биовет“ в Разград.

Запазва се тенденцията повечето инвестиции да се насочват на юг заради по-добрата инфраструктура. Общо 9 от проектите са в Южна България. В Североизтока – освен в Разград – се реализират проектите на „Тракия глас“ – нов стъкларски цех в Търговище, в Шумен – фабрика за вафли на „Фикосота“ и цех за торове на  “Агрополихим” в Девня.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.