Боровското съкровище, наш “съгражданин” на 7 хиляди години, Капанският ансамбъл и „Чинари“ на „Белите нощи на Разград“

Традиционният фестивал на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград“, организиран от Община Разград, ще се проведе следващата седмица, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В 19.00 ч. на 23 юни отваря врати Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. В нея сред картините от последното издание на пленера „Мистика и реалност“ ще се представят таланти от Центъра за работа с деца – от Градския мажоретен състав с ръководител Емилия Борисова и от класа по поп пеене с ръководител Свилена Дечева.

В 19.30 ч. в къща музей „Станка и Никола Икономови“ започва представянето на най-новата книга на една от най-популярните съвременни авторки в страната Неда Антонова „Жените в българската история“. Надсловът на вечерта е „Силните жени в историята и духовния живот на българите“, а символичен домакин на събитието е Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“.

В 20.30 ч. фестивалът продължава в къща музей „Анание Явашов“ със символичен домакин читалище „Развитие“. Ще се срещнат няколко епохи. Посетителите ще могат да разгледат изложбата от находки „Кремъчна работилница и некропол от с. Каменово“ и мултимедийно представяне на културните акценти от живота на стария Разград и ролята на Анание Явашов в него. А актьорите от Младежка формация за театър „Импулс“ ще представят премиерата на пиесата „Смоковете“ по Йордан Радичков.

Капански ансамбъл е домакин в Етнографския музей. В 21.30 ч. започват „Еньовски традиции и наричания“: обреда „Еньова буля“ и „Болна Яна“ – танц, пресъздаващ ритуал. Ще се минава под еньовски венец, за всички ще има и китка от билки, които се берат на Еньовден.

Първата от „Белите нощи на Разград“ завършва с танци и песни в двора на къща музей „Димитър Ненов“. Символичен домакин е Театрално музикалният център. На това място всяка година да се представя държава, чиято култура е оставила отпечатък върху развитието на българските традиции и култура. Сета темата е „Турският фолклор в културното и духовното наследство на Разград“. Програмата започва в 22.30 ч.

Археологическите находки в село Каменово поставят началото на втората от „Белите нощи на Разград“. За пръв път на първи етаж в Интерактивния музей ще бъде изложен скелет на наш “съгражданин” от преди 7 хиляди години. Открит е през 2016 г. при разкопки, извършвани от няколко години в този район от археолози от БАН и музеите в Разград и Русе.

На втория етаж на Интерактивния музей в древния Абритус посетителите ще могат да видят Боровското съкровище от IV в. пр.н.е. Експозицията на Регионалния исторически музей в Русе гостува само в този ден в Разград. Съкровището е тракийско, включва 5 красиви сребърни съда с позлата – три ритона, каничка ритон и разлата купа. Музеят ще е отворен за посещения от 19.30 до 21.00 ч.

Във вила „Урбана“ от 21.30 ч. ще е награждаването на победителя в първия Национален литературен конкурс за драматургия „Антон Страшимиров“. Веднага след тази церемония е танцовият спектакъл на Ансамбъл „Чинари“ „Мистичен ритъм“.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.