Борисов призова за фокус към най-бедните райони при разпределянето на средствата в ЕС

Премиерът Бойко Борисов призова за адекватно финансиране на кохезионната и общата селскостопанска политика на ЕС и справедливо разпределяне на европейските средства.

Борисов е в Прага за участие в срещата на високо равнище на групата “Приятели на кохезията”. Лидерите на 17-те държави – членки на ЕС, формиращи групата, се събраха в чешката столица преди наближаващата последна фаза от преговорите по дългосрочния бюджет на ЕС (Многогодишната финансова рамка) за периода 2021-2027 г.

На форума българският министър-председател изтъкна, че амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства. “За кохезионната политика е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта”, каза Борисов, цитиран от правителствената информационна служба. По думите му е необходим специфичен фокус към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони.

“Такива региони, с брутен вътрешен продукт под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени”, изтъкна премиерът. Според него правилата за кохезионната и общата селскостопанска политика трябва да не водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, което крие риск за изпълнението на програмите и за инвестициите, особено в по-слабо развитите региони. Темата за дългосрочния бюджет на ЕС е “гореща” на фона на предстоящото напускане на Великобритания, като страните спорят за евентуално увеличение на приноса на всяка една. България е на позицията за по-висок праг на вноските (1.3% от съвкупния брутен национален продукт на 27-те). Заради спора между нетните платци в бюджета на ЕС и Европейската комисия за размера на плащанията обаче не се очаква до края на годината да се постигне сделка за дългосрочния бюджет на общността.

Борисов днес заяви, че лидерите от групата следва да насочат усилията си в няколко направления – “да се противопоставим на разделението между нетни получатели и нетни донори”, да не се допуска разделение между нови и стари приоритети за ЕС и да се отстоява искането за надежден бюджет в полза на всички европейски граждани. “За нас са важни и традиционните политики, и науката и иновациите, и миграцията и сигурността, и борбата с климатичните промени. Именно затова настояваме за амбициозен бюджет на ЕС, който да ни позволи да съхраним постигнатото до момента и да отговорим на многобройните предизвикателства”, заяви премиерът.

Очаква се лидерите на 17-те държави да приемат декларация, в която да бъдат потвърдени позициите с оглед на развитието на преговорите по Многогодишната финансова рамка с основен фокус върху важността на кохезионната политика.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.